Sushiris är en japansk sorts rundkornigt ris. Riset är vitt och blir väldigt klibbigt när man kokar det enligt receptet på sushiris. Sushiris används till att göra sushi.
Man måste dock inte köpa detta särskilda sushiris om man vill göra sushi, rundkornigt ris - grötris (som används bland annat till att koka risgrynsgröt) går också bra.
Så kokar du sushiris
Räkna med att 250 g ris (2,75 dl) räcker till 4 sushirullar - maki sushi, lagom till 4 portioner.
Skölj 250 g (2,75 dl) sushiris noggrant i kallt vatten i en sil och låt rinna av.
Häll sedan riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så riset täcks. Låt stå 20 minuter.
Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.
Häll riset i en kastrull och häll på 4 dl vatten.
Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
Ta bort kastrullen från värmen och låt riset svalna till rumstemperatur.
Blanda 2 tsk risvinäger med 2 tsk strösocker, rör tills sockret lösts upp. Blanda sedan detta med riset.
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter.
Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!
Kommentarer
️ Skrivet av Daniella
Ylva det är som du säger, man måste ånga grötris lite efter det är klart för att det ska bli som sushiris!
500 g grötris
7 dl vatten
Koka riset så här
Skölj 500 g ris flera gånger i kallt vatten. Du kan se att vattnet först är grumligt och att det blir nästan klart när du sköljt klart.
Täck riset med nytt kallt vatten.
Låt riset ligga i blöt i minst 30 minuter.
Häll av vattnet.
Fyll på med 7 dl nytt vatten.
Koka upp utan lock.
Sänk värmen till den lägsta och låt riset koka i 20 minuter med lock.
Ta bort kastrullen från värmen.
Låt riset stå med lock och ånga i 15 minuter.
Låt riset svalna i en stor skål
Använde detta recept från en annan sida (gjorde hälften dock) och det blev perfekt!
️ Skrivet av Ylva
Hej, jag testade att använda grötris istället för sushiris. Det gick inte att koka det enligt instruktioner för sushiris. Det blev kladdigt men tyvärr fortfarande hård kärna, så det slutade med att jag fick ångkoka riset tills det var helt färdigt. Har du eller någon annan något tips på mått etc för att jag ska slippa den proceduren? Vore tacksam för det!
Tackar för en bra och informativ blogg!
️ Skrivet av Anna Nassanian
Hej!
Jag bor utomlands och har hört att man kan använda Sushiris för att koka risgrynsgröt. Jag har precis fått en Slow-Cooker och läser att man kan koka gröten i den, men min fråga är: törs man använda Sushiris att koka gröten i Slow-Cooker?
Ber om ursäkt för min förvirrade fråga! :D
webmaster
Svar till
Daniel
️ Skrivet av Susanne
Nej det verkar som leverantören gett fel information. Dock är det nästintill rätt om jag tittar på de högst uppmätta värden. Det verkar som mätvärdet kan variera mellan 85 - 95 g om jag kollar olika källor. Så om man väljer det högsta värdet i spannet så är det ju väldigt lite som skiljer till 100 men självklart vill jag ha så rättvisande värden som möjligt. Så jag ändrar nu till att 1 dl sushiris väger 90 g vilket gör att 250 g sushiris blir ca 2,75 dl. Återkom gärna om du har fler synpunkter! Tack för att du påpekade detta! 👍
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl