| Småkakor
|
Syltkakor
Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Klassiska småkakor som alla gillar, både stora och små. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
ca 40 st
Ingredienser:
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Fyllning:
- ca 0,75 dl fast sylt eller gelé t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt, vinbärsgelé
Laktosfritt - Smör är i princip laktosfritt, annars finns mjölkfritt smör att köpa.
Vegetariskt
Utrustning:
-
elvisp med vispar
eller matberedare - ev. hushållsvåg (om du vill göra dina kakor exakt lika stora)
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per kaka (16 g): 71 kcal, 8 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer
Variationstips
Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).
Hållbarhet och förvaring
Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.
️ Skrivet av
Inget bakpulver?
️ Skrivet av
Hej har du något bra recept på mördeg utan socker jag är diabetiker men jag har försökt göra sockerkakor på sötströ men kakan blir smulig och tor har försökt göra hallongrottor på stevia sötströ men det blir bara trort och vill inte hålla ihop har du bra tips?
️ Skrivet av
om man inte gillar sylt kan man ta röda svarta eller vita vinbär! (supergott!)
️ Skrivet av
Tack vare tipset om mjölet och elvispen lyckades jag för första gången med mördegen, tack!
️ Skrivet av
jätte goda
mvh Aisha
mvh Aisha