Pekanpaj

Ingredienser:
Pajdeg:
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk strösocker
- 100 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 200 g pekannötter
- 125 g smör
- 2 dl (280 g) ljus sirap
- 3 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk salt
Servering:
- ca 4 dl vispgrädde
- eller ca 8 portioner vaniljglass
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp vetemjöl, salt och strösocker i en bunke. Blanda.
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk strösocker
Mjöl, salt och strösocker. Mjöl, salt, strösocker blandat. -
Tillsätt smöret skuret i bitar och vatten.
Smör och vatten tillsatt. -
Arbeta ihop till en deg för hand eller med maskin.
Pajdeg. -
Tryck ut pajdegen i pajformen så den blir jämntjock. Nagga med en gaffel och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen (eller längre tid).
Pajdeg i pajform. Naggad med gaffel. -
Börja med fyllningen. Hacka pekannötterna grovt.
- 200 g pekannötter
Hackade pekannötter. -
Smält smöret, när drygt hälften smält, tag bort från värmen. Rör om tills resten av smöret smält.
- 125 g smör
Smält smör. -
Tillsätt sirap och ägg. Vispa med en handvisp till en jämn smet.
- 2 dl (280 g) ljus sirap
- 3 st ägg
Sirap och ägg tillsatt. -
Sätt kastrullen på plattan och värm på medelhög värme under vispning. När smeten börjar tjockna, sänk värmen och låt koka försiktigt ca 2-3 minuter, rör om då och då.
Värm på under vispning. Smeten har tjocknat. -
Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt de hackade pekannötterna, vaniljsocker och salt. Blanda till en jämn smet med handvispen. Nu är fyllningen klar.
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk salt
Pekannötter, vaniljsocker och salt tillsatt. Fyllningen klar. -
Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.
Fyllningen i pajskalet. -
Grädda pekanpajen i nedre delen av ugnen i 150°C i 40 minuter.
Pekanpajen färdiggräddad. -
Låt pekanpajen svalna och servera ljummen, rumstempererad eller kylskåpskall med vispad grädde eller vaniljglass.
- ca 4 dl vispgrädde
- eller ca 8 portioner vaniljglass
Pekanpajen har svalnat. - ca 4 dl vispgrädde