| Efterrätter
|
Pekanpaj
En helt ljuvligt god pekanpaj som är en amerikansk specialité, pecan pie. En mjuk salt kolafyllning med hackade pekannötter i som ger en perfekt crunch och smak som blir himmelskt god. En perfekt smakkombo med salt, sött, mjukt och crunchy. En fantastiskt god och lyxig efterrättspaj.
Tid: ca 1,5 timme varav 20 minuters jobb
8 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 tsk strösocker
- 100 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 200 g pekannötter
- 125 g smör
- 2 dl (280 g) ljus sirap
- 3 st ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk salt
Servering:
- ca 4 dl vispgrädde
- eller ca 8 portioner vaniljglass
Laktosfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 150 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (184 g): 774 kalorier, 46 g kolhydrater, 62 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Pekanpajen håller sig minst en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.