| Bröd |

Majsbröd

Gott, mjukt och saftigt majsbröd som bakas snabbt och enkelt med bakpulver. Jättegott att servera till en varm soppa.
majsbröd
Tid: 30 minuter
8 portioner

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant. Smörj gärna kanten.

    rund form med fastspänt bakplåtspapper
    Rund form med fastspänt bakplåtspapper.
  2. Mät upp de torra ingredienserna: majsmjöl, vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke. Blanda.

    (Väg eller häll upp mjölsorterna när de mäts upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det är lätt att ta för mycket och då blir brödet torrt och kompakt istället för saftigt och luftigt.)

    torra ingredienser
    Torra ingredienser.
    torra ingredienser blandade
    Torra ingredienser blandade.
  3. Mät upp mjölk i en liten bunke och knäck i äggen.

    Vispa med en handvisp till en jämn smet.

    mjölk och ägg
    Mjölk och ägg.
    mjölk och ägg vispat
    Mjölk och ägg vispat.
  4. Tillsätt de vispade äggen och mjölken till de torra ingredienserna.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör eller vispa inte längre tid än det som behövs för att smeten ska bli jämn.)

    vispade ägg och mjölk tillsatt till de torra ingredienserna
    Vispade ägg och mjölk tillsatt till de torra ingredienserna.
    majsbrödssmet
    Majsbrödssmeten klar.
  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 22 minuter tills det fått gyllene färg och släpper kanten.

    (Brödet ska vara genomgräddat. Man kan även känna med en provsticka som inte ska bli smetig när kakan är klar.)

    ogräddat majsbröd
    Ogräddat majsbröd.
    färdiggräddat majsbröd
    Färdiggräddat majsbröd.
  6. Låt brödet svalna under bakhandduk. Servera brödet så färskt som möjligt, gärna lite ljummet. Det är ljuvligt gott till t.ex. soppa eller en god middag.

    Eftersom det är bakpulverbröd så blir det snabbt torrt. Därför bör majsbröd som inte äts upp samma dag som det bakas frysas in så fort det svalnat.

    majsbrödet serveras
    Majsbrödet serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (72 g): 144 kalorier, 24 g kolhydrater, 3 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Frys in bröd som inte äts upp samma dag. Det håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jamila
Tack
Skrivet av Lola
Jättegott men tycker det var lite för lite salt i
Skrivet av Theres
Hejsan!

kan man använda annat mjöl istället för vetemjöl?

Och i såna fall vad för mjöl om man är vete allergiker

Mvh

Theres
Svar till Erica Skrivet av Susanne
Klicka på majsmjöl i ingredienslistan så ser du. 😊
Skrivet av Erica
Hej.
Vilken typ av majsmjöl använder du?
Med vänlig hälsning
Erica.

Visa alla kommentarer

Se även dessa recept

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest