Majsbröd

Ingredienser:
- 2 dl (110 g) majsmjöl
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 0,75 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mjölk
- 2 st ägg
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbar kant. Smörj gärna kanten.
Rund form med fastspänt bakplåtspapper. -
Mät upp de torra ingredienserna: majsmjöl, vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke. Blanda.
(Väg eller häll upp mjölsorterna när de mäts upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det är lätt att ta för mycket och då blir brödet torrt och kompakt istället för saftigt och luftigt.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- 2 dl (110 g) majsmjöl
- 1 msk strösocker
- 0,75 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
Torra ingredienser. Torra ingredienser blandade. -
Mät upp mjölk i en liten bunke och knäck i äggen.
Vispa med en handvisp till en jämn smet.
Mjölk och ägg. Mjölk och ägg vispat. -
Tillsätt de vispade äggen och mjölken till de torra ingredienserna.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör eller vispa inte längre tid än det som behövs för att smeten ska bli jämn.)
Vispade ägg och mjölk tillsatt till de torra ingredienserna. Majsbrödssmeten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 22 minuter tills det fått gyllene färg och släpper kanten.
(Brödet ska vara genomgräddat. Man kan även känna med en provsticka som inte ska bli smetig när kakan är klar.)
Ogräddat majsbröd. Färdiggräddat majsbröd. -
Låt brödet svalna under bakhandduk. Servera brödet så färskt som möjligt, gärna lite ljummet. Det är ljuvligt gott till t.ex. soppa eller en god middag.
Eftersom det är bakpulverbröd så blir det snabbt torrt. Därför bör majsbröd som inte äts upp samma dag som det bakas frysas in så fort det svalnat.
Majsbrödet serveras.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
kan man använda annat mjöl istället för vetemjöl?
Och i såna fall vad för mjöl om man är vete allergiker
Mvh
Theres
Vilken typ av majsmjöl använder du?
Med vänlig hälsning
Erica.