Recepten.se – Recept> GI> Chokladdoppad frukt

Chokladdoppad frukt

Chokladdoppad frukt är ett hälsosamt alternativ till godis. Receptet har lågt GI och är väldigt enkelt att göra.
chokladdoppad frukt
Jag gjorde receptet med kiwi och apelsin doppad i Odense mörk blockchoklad (55%).
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 min + tid att stelna
Mängd: valfritt

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

Smält choklad och olja i vattenbad (se bild nedan) eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet.

Skala och skär frukten i lämpliga bitar. Doppa halva frukten i chokladen.

Lägg på smörpapper och låt stelna. Förvara i kylskåp, men inte för länge eftersom frukten blir torr.

choklad smälts i vattenbad
Värm vatten i en kastrull. I kastrullen låter du en metallbunke flyta. Det viktiga är att vattenångan får inte komma i kontakt med chokladen för då blir den kornig. Låt chokladen smälta.

Kategorier

Information och tips

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ayja Karhatsu
Vad är vattenbad??🤷
Skrivet av Ayja Karhatsu
Vad betyder vattenbad.
Svar till Henrietta Skrivet av Susanne
Tack för dina synpunkter. Det här receptet ligger i GI-kategorin, inte LCHF. De flesta brukar anse att man kan äta en frukt om dagen när man följer GI-metoden men bör kanske undvika de sötaste (högt GI) sorternas frukt som mango och kanske ananas. Kiwi, apelsin och jordgubbar har inte högt GI senast jag kollade. 53 är medelhögt. Så egentligen är det väl bara ananas i listan som kanske är lite tveksamt. Sedan kanske man inte ska stirra sig blind på GI bara för om man jämför med pasta som du gör så får man ju tänka på att pasta äter man ganska mycket större mängd av. Här pratar vi om några få fruktbitar som dessutom innehåller väldigt mycket vitaminer och annat som också är hälsosamt. Jag tycker därför det är ett GI-recept, men kanske då ta bort ananas i listan. Jag åt detta själv när jag gick ner i vikt med just GI-metoden.
Vilka fler recept tycker du ligger i fel kategori?
Skrivet av Henrietta
Jag vänder mig mot flera LCHF/GI recept på den här sidan. Några av de är mer nyttiga och låga i kalorier men faktiskt inte låga i GI. Ananas och kiwi har högt GI, 66 resp 53, det är lika högt som pasta! Det är INTE förenligt med dessa dieter!
Skrivet av Maria
alltså herregud vad gott det ser ut men jag vill ha ett recept på bröd men jag har ej för mycket mjöl hemma!!!!!! :(
Svar till Nicole Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Jag har inte provat så hög kakaohalt, det högsta jag provat är 70% men gissar att det borde gå,
Skrivet av Nicole
Funkar det med 90%-ig mörk choklad? Alltså ej blockchoklad?

Tack för en bra receptsida!
Svar till Taz Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Taz
Man kan används äpple om man använder typ lite ättika som man pendlar på med pensel för att förhindra äpplet från att bli brunt men det går även att använda citrusfrukt som citron
Svar till Anna-sarah Skrivet av Susanne
Ja du kan ta vilken choklad du vill! Dock blir det ju nyttigare med mörk choklad.
Skrivet av Anna-sarah
Funkar det utan mörk blockcoklad?
Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Nej kanske inte vilken frukt som helst. Exempelvis äpple blir ju brunt, liksom banan, då måste man doppa ner hela i så fall.
Skrivet av Anna
Det ser mycket gott ut. Men kan man använda vilken frukt som helst?
Skrivet av bint
Vi provade med vindruvor som först hade fått stå kall i frysen ett tag. De var väldigt goda, särskilt då saften från druvorna var kalla.
Skrivet av Susanne
Svar till yanka: Ja du kan ta vit choklad istället, den vita chokladen är sötare och inte lika nyttig som mörk choklad men gott blir det så prova gärna det!
Skrivet av yanka
Kan man ha vit choklad istället?
Skrivet av winerstänger
dom var jätte goda jag bakade dom i dag

kakiga hälsningar från kristoffer


ps. jag är 10 år
Skrivet av Susanne
Svar till Yasse: Oljan tillsätter man för att chokladen ska bli lite jämnare och smidigare - man kan utesluta oljan om man vill - oavsett om man smälter i mikro eller i vattenbad.
Skrivet av Yasse
Om man ska smälta chokladen i mikro behöver man olja i ?
Skrivet av Susanne
Svar till Mari: Ja det kan du göra, det kan dock vara lite svårt men du kanske har något bra verktyg så att du kan få bra grepp på fruktbiten, annars är det lätt att fruktbiten går sönder eller att du tappar ner den i chokladen så att den blir svår att få upp.
Skrivet av mari
kan man doppa in hela frukten i chokladen?
Skrivet av jessica
Detta var jävligt gott<3333
Skrivet av Artjom
jag gjorde det idag 11/03 2009 det var så gott
Skrivet av Susanne
Svar till zahra: ja man kan ta mjölkchoklad.
Skrivet av zahra
kan man välja mjölkchoklad istället?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl