Kladdkaka med marshmallows

Jättegod kladdkaka toppad med marshmallows vilket gör den både godare och ser riktigt festlig ut! Perfekt till barnkalas att servera med vispad grädde eller vaniljglass och ännu mera marshmallows.

Jättebra recept eftersom tårtan blir jättegod, ser festlig ut och går snabbt och är enkel att göra!

kladdkaka med marshmallows
Tid: 30 minuter + minst en timme för att svalna och stelna
ca 12 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka:

Garnering:

  • 50 g mörk choklad gärna chokladknappar
  • ca 1 dl minimarshmallows

Servering:

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tag fram en kastrull som rymmer minst 1,5 liter.

    Smält smöret och chokladen på svag värme, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om till en jämn, blank och fin blandning.

    smör och choklad smälter
    Smör och choklad smälter.
    smält smör och choklad blandat
    Smält smör och choklad blandat.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med smör.

    (Använd gärna en liten slickepott så går det snabbt och kladdfritt.)

    smord form
    Smord form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kakao.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar och vispa ca 20 sekunder på högsta effekt.

    ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao tillsatt
    Ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  4. Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när man mäter upp det, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket ger en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i den smorda formen.

    kladdkakssmeten i formen
    Kladdkakssmeten i formen.
  6. Grädda kladdkakan i 175°C i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.

    För att se när kladdkakan är lagom klar så att den blir lagom kladdig, öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. När den mittersta hälften dallrar så är den klar. (När hela kakan dallrar är den inte klar och om inget dallrar så är den genomgräddad och det blir inte så mycket kladdkaka då.)

    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Direkt när kakan kommer ut ur ugnen och är varm, lägg på chokladknappar eller hackad choklad som direkt då smälter.

    hackad choklad
    Hackad choklad.
    chokladen smälter på varma kakan
    Chokladen smälter på varma kakan.
  8. Bred ut chokladen med kniv eller sked. Strö över marshmallows efter behag.

    • ca 1 dl minimarshmallows
    chokladen utbredd
    Chokladen utbredd.
    kakan med marshmallows
    Kakan med marshmallows.
  9. Låt kakan stå och stelna först i rumstemperatur och därefter i kylskåp.

    Flytta gärna över den till ett serveringsfat och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

    kakan klar att servera
    Kakan klar att servera.
    en bit kladdkaka
    En bit kladdkaka.

Hållbarhet och förvaring

Kladdkakan håller sig minst 2 veckor i kylskåpet. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anders
Satt jättegott även på 2022 års avslutning - gick åt gott för barn och vuxna på dotterns skola :)
Skrivet av safaa
Super gott
Svar till Lenne Skrivet av Susanne
Haha, vad trevligt! :)
Skrivet av Lenne
Asgod, passar precis lika bra på kontorsmötet som på ett barnkalas! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest