Kladdkaka med marshmallows
Jättegod kladdkaka toppad med marshmallows vilket gör den både godare och ser riktigt festlig ut! Perfekt till barnkalas att servera med vispad grädde eller vaniljglass och ännu mera marshmallows.
Jättebra recept eftersom tårtan blir jättegod, ser festlig ut och går snabbt och är enkel att göra!

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 200 g smör
- 150 g mörk choklad
- 4 st ägg
- 3,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 5 msk kakao
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Garnering:
- 50 g mörk choklad gärna chokladknappar
- ca 1 dl minimarshmallows
Servering:
- ev. ca 5 dl vispgrädde
- ev. ca 1,5 liter vaniljglass
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Tag fram en kastrull som rymmer minst 1,5 liter.
Smält smöret och chokladen på svag värme, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om till en jämn, blank och fin blandning.
- 200 g smör
- 150 g mörk choklad
Smör och choklad smälter. Smält smör och choklad blandat. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med smör.
(Använd gärna en liten slickepott så går det snabbt och kladdfritt.)
Smord form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kakao.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar och vispa ca 20 sekunder på högsta effekt.
- 4 st ägg
- 3,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 5 msk kakao
Ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl. Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet.
(Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när man mäter upp det, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket ger en torrare kaka.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i den smorda formen.
Kladdkakssmeten i formen. -
Grädda kladdkakan i 175°C i nedre delen av ugnen i ca 22 minuter.
För att se när kladdkakan är lagom klar så att den blir lagom kladdig, öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. När den mittersta hälften dallrar så är den klar. (När hela kakan dallrar är den inte klar och om inget dallrar så är den genomgräddad och det blir inte så mycket kladdkaka då.)
Färdiggräddad kladdkaka. -
Direkt när kakan kommer ut ur ugnen och är varm, lägg på chokladknappar eller hackad choklad som direkt då smälter.
- 50 g mörk choklad gärna chokladknappar
Hackad choklad. Chokladen smälter på varma kakan. -
Bred ut chokladen med kniv eller sked. Strö över marshmallows efter behag.
- ca 1 dl minimarshmallows
Chokladen utbredd. Kakan med marshmallows. -
Låt kakan stå och stelna först i rumstemperatur och därefter i kylskåp.
Flytta gärna över den till ett serveringsfat och servera med vaniljglass eller vispad grädde.
- ev. ca 5 dl vispgrädde
- ev. ca 1,5 liter vaniljglass
Kakan klar att servera. En bit kladdkaka.
Hållbarhet och förvaring

webmaster