Inlagda rödbetor

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.
inlagda rödbetor i glasburkar
Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
1 kg

Ingredienser:

Kokning:

Inläggningslag:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna.

    rödbetor i vatten
    Rödbetor i vatten.
  2. Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka när de är klara, när rödbetorna är mjuka rakt igenom (på samma sätt som man känner att kokt potatis är klar). Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

    (Rödbetor kokas alltså på samma sätt som potatis och man känner på samma sätt när den är klar.)

    rödbetor som kokar
    Rödbetorna kokar.
  3. Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. OBS! Häll inte bort kokspadet, du ska använda det senare.

    Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt.

    rödbetorna sköljs med kallt vatten
    Rödbetorna sköljs med kallt vatten.
    skalet tas bort från rödbetorna
    Skalet tas bort.
  4. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda. Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Låt de små rödbetorna vara som de är.

    Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

    stor rödbeta skärs i skivor
    Stora rödbetor skärs i skivor.
    kokta rödbetor i glasburk
    Kokta rödbetor i glasburk.
  5. Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull.

    (Om du har kastrull med måttskala så kan du hälla genom filter direkt ner i kastrullen.)

    • 5 dl kokspad
    kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter
    Kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter.
  6. Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet.

    Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

    tillsätter strösocker
    Tillsätt strösocker, vitpepparkorn, ättikssprit.
    inläggningsspadet kokar
    Inläggningsspadet kokar.
  7. Om det blir mycket rosa skum så ta bort det mesta av det med en sked. (Detta förlänger hållbarheten.)

    Häll den varma lagen över rödbetorna i glasburken/glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

    Förvara de inlagda rödbetorna i kylskåp eller sval i lufttäta glasburkar så håller de sig 6-12 månader.

    rödbetorna i lagen
    Rödbetorna i lagen.

Serveringstips

Servera till pytt i panna eller andra passande maträtter. Man kan också använda inlagda rödbetor till andra recept som t.ex. rödbetssallad.

Tips & tricks

Receptet går bra att dubbla.

Variationstips

Krydda med kryddnejlikor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara svalt. Hållbarhet 6-12 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Boris Sahlin
Med kryddnejlika.
Skrivet av Birgitta från Rotterdam
Ett enkelt recept lätt att laga och jättegott. Tack.
Skrivet av Johan
Mycket bra recept.
Skrivet av Leif Gustafsson
Ett utmärkt recept, något jag skulle vilja ha med är att innan rödbetorna ätes bör de legat i lagen ca 3 veckor för att få rätta smaken
Skrivet av Susanne
Kul att så många tycker om receptet och tack för att ni skriver! 😊

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest