Recepten.se – Recept> Tillbehör> Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor

Att göra egna inlagd rödbetor är mycket enkelt och blir både godare än köpta och man slipper dessutom onödiga tillsatser. Först kokar man rödbetorna (på samma sätt som man kokar potatis). Därefter tar man bort skalet och kokar sedan upp inläggningslagen och häller över.
inlagda rödbetor i glasburkar
Det är mycket enkelt att göra egna inlagda rödbetor. Förvara dem i glasburkar i kylskåpet.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme, varav 40 min kokning
Mängd: 1 kg

Ingredienser:

Kokning:

Inläggningslag:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj och skär av eventuell blast från rödbetorna men låt skalen och rotspets var kvar. Lägg rödbetorna i en kastrull. Häll på vatten så det täcker rödbetorna.

    rödbetor i vatten
    Rödbetor i vatten.
  2. Låt koka upp och koka sedan 20-50 minuter beroende på rödbetornas storlek. Känn med en provsticka när de är klara, när rödbetorna är mjuka rakt igenom (på samma sätt som man känner att kokt potatis är klar). Om det är olika storlekar kan du plocka upp de små när de är klara och låta resten koka vidare.

    (Rödbetor kokas alltså på samma sätt som potatis och man känner på samma sätt när den är klar.)

    rödbetor som kokar
    Rödbetorna kokar.
  3. Skölj de färdigkokta rödbetorna i kallt vatten. OBS! Häll inte bort kokspadet, du ska använda det senare.

    Gnid av skalet med händerna eller använd potatisskalare. Skalet lossnar lätt.

    rödbetorna sköljs med kallt vatten
    Rödbetorna sköljs med kallt vatten.
    skalet tas bort från rödbetorna
    Skalet tas bort.
  4. Lägg de färdigskalade rödbetorna på en skärbräda. Skär de större rödbetorna i grova skivor, ca 2 cm tjocka. Låt de små rödbetorna vara som de är.

    Lägg dem sedan i glasburkar med lufttätt lock.

    stor rödbeta skärs i skivor
    Stora rödbetor skärs i skivor.
    kokta rödbetor i glasburk
    Kokta rödbetor i glasburk.
  5. Mät upp rätt mängd kokspad och sila det genom kaffefilter så att jorden inte följer med och häll det silade kokspadet i en kastrull.

    (Om du har kastrull med måttskala så kan du hälla genom filter direkt ner i kastrullen.)

    • 5 dl kokspad
    kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter
    Kokt rödbetsspad filtreras genom kaffefilter.
  6. Häll i strösocker, ättikssprit och vitpepparkorn i kokspadet.

    Låt lagen koka upp och koka 3-4 minuter.

    tillsätter strösocker
    Tillsätt strösocker, vitpepparkorn, ättikssprit.
    inläggningsspadet kokar
    Inläggningsspadet kokar.
  7. Om det blir mycket rosa skum så ta bort det mesta av det med en sked. (Detta förlänger hållbarheten.)

    Häll den varma lagen över rödbetorna i glasburken/glasburkarna så att rödbetorna täcks av lagen. Sätt på locken och ställ kallt. De är färdiga att äta efter 1 dygn.

    Förvara de inlagda rödbetorna i kylskåp eller sval i lufttäta glasburkar så håller de sig 6-12 månader.

    rödbetorna i lagen
    Rödbetorna i lagen.

Kategorier

Information och tips

Serveringstips

Servera till pytt i panna eller andra passande maträtter. Man kan också använda inlagda rödbetor till andra recept som t.ex. rödbetssallad.

Tips & tricks

Receptet går bra att dubbla.

Variationstips

Krydda med kryddnejlikor.

Hållbarhet och förvaring

Förvara svalt. Hållbarhet 6-12 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av staffan
Ska göra Det låter bra att använda kokvattnet till Inläggningslagen.

Men en fråga: Ska det inte vara salt i kokvattnet?
Svar till Allan Skrivet av Susanne
Jag håller med dig, mycket godare än köpta! 😊 Tack för att du skrev! ❤️
Skrivet av Allan
Fantastiskt! Jag trodde aldrig att de skulle bli så här goda - bättre än många färdiga från affären. Det blir en andra laddning den här veckan - tack!
Skrivet av Boris Sahlin
Med kryddnejlika.
Skrivet av Birgitta från Rotterdam
Ett enkelt recept lätt att laga och jättegott. Tack.
Skrivet av Johan
Mycket bra recept.
Skrivet av Leif Gustafsson
Ett utmärkt recept, något jag skulle vilja ha med är att innan rödbetorna ätes bör de legat i lagen ca 3 veckor för att få rätta smaken
Skrivet av Susanne
Kul att så många tycker om receptet och tack för att ni skriver! 😊
Skrivet av Robi
Jag älskar det, har gjort många gånger. Jag använder bara kok spad och det blir jätte fint röd färg.🌷
Skrivet av Mats
Mums med nykokta rödbetor o smör o lite salt hiiiiiaaaaa
Skrivet av Ove Nilsson
Wow. Tack.
Skrivet av Elaine Löfgren
Mycket instruktivt och bra.
Skrivet av Francois
Nice
Svar till Steve Karlsson Skrivet av Susanne
Varsågod! Kul att du gillar receptet! :)
Skrivet av Steve Karlsson
Tack snälla för underbart recept! Så kul att man kan göra något eget med rödbetor när man kan köpa olika sorter från lokala odlare här på Sunshine Coast.
Svar till Henke Skrivet av Susanne
Så bra! :)
Svar till Marita Skrivet av Henke
Det här var mkt användbart tips! Fungerar som smort :)
Svar till Juha Skrivet av Susanne
Tack för bra info!
Skrivet av Juha
Ja då, fungerar bra med vinäger.
Jag har använt det med gurka och sill tidigare.

Stjärnanisen gav ingen smak.
Svar till Juha Skrivet av Susanne
Blev det bra?
Skrivet av Juha
Ingen ättiksprit här i Thailand, jag använder 6% vinäger och dubblar.
Slängde in ett par stjärnanis för mer smak.
Svar till Marita Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Marita
lägg gärna en skiva färsk pepparrot överst i burken. Det förhindrar att det möglar.
Skrivet av Henrik
Mycket bra recept, jag bor utomlands och letade efter inlagda rödbetor till kalops och pytt. Smakar precis som dom man köper.
Svar till Helen Schneider Skrivet av Åsa
Om du ställer burken upp och ned, alltså låter locket vara botten så håller de sig betydligt längre, om du inte har gummiring. Gammalt husmorsknep:)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl