Rödbetor

rödbetor
Färska rödbetor i knippe.

Att koka rödbetor är ungefär som att koka potatis. Rödbetor kan kokas med skalen på, ca 25-50 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka. Därefter lossnar skalet lätt. Rödbetorna kan därefter läggas in eller användas i något recept.

Rödbetor är också väldigt goda ugnsstekta - precis som potatis. Ett tips är att blanda potatis rödbetor och andra rotfrukter, lök, svamp och grönsaker och ugnssteka dessa tillsammans.

Rödbetor innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna.

Tillagning

Använd gärna termometer vid tillagningen för ett perfekt resultat.

Innertemperatur

Stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i den största bitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för rödbetor:

  • 95°C

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rödbetor.

Energi: 51 kcal
Kolhydrater: 9.8 g
Protein: 1.2 g
Fett: 0.1 g

Tips och info

Finns i affären:

Bland grönsaker och rotfrukter.

GI tips:

Rödbetor har ganska högt GI precis som potatis.

Hållbarhet och förvaring:

Håller sig fler veckor i kylskåp.

Pris:

ca 10 kr/kg.

Köptips:

Passa på att köpa färska rödbetor på sensommaren och hösten.

Ersätt med:

Rödbetor är svåra att byta ut, ibland kan det passa med morötter eller andra rotfrukter istället.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Steve Karlsson Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, det låter verkligen jättegott!
Skrivet av Steve Karlsson
En av mina favorit saker att göra med rödbetor är att marinera kött, min favorit är lamm ben, och lägga rödbetor, potatis, morötter och fennel runt köttet. Sätter ugnen på 225 och har det inne en timma. Väldigt smaskens. Köttet marinerar jag I en krydd blandning jag steker I en het järnpanna. En handful fenugreek seeds, en handful av rosmarin och en handfull av oregano. Blanda det I olivolja och vitlök till en marinad over köttet. Rödbetorna blir jättegoda ungsbakade med köttet.
Skrivet av Hidde
Man kokar rödbetor med skalet på för att inte färgen skall "läcka".
Svar till Göran Bergsten Skrivet av Gun-Britt
Jag tror att en hel del näring kommer dej tillgodo genom att man använder kokspadet som inläggningsvätska. Att de ska kokas med skalet på fyller nog någon nyttig funktion också.

När det gäller potatis så häller man ju ut de flesta nyttigheterna med kokvattnet.Att använda potatisvattnet till såsen är klokt.
Skrivet av Göran Bergsten
Jag bara undrar om rödbetor behåller
sitt näringsvärde efter kokning
och inläggning ?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest