
webmaster
Recept med Rödbetor
Näringsvärden
Att koka rödbetor är ungefär som att koka potatis. Rödbetor kan kokas med skalen på, ca 25-50 minuter beroende på storlek. Känn med en provsticka. Därefter lossnar skalet lätt. Rödbetorna kan därefter läggas in eller användas i något recept.
Rödbetor är också väldigt goda ugnsstekta - precis som potatis. Ett tips är att blanda potatis rödbetor och andra rotfrukter, lök, svamp och grönsaker och ugnssteka dessa tillsammans.
Rödbetor innehåller kalcium, vitamin C, järn, magnesium, fosfor och mangan. Rödbetor hjälper till att avgifta levern, rena tarmarna och hjälpa njurarna.
Använd gärna termometer vid tillagningen för ett perfekt resultat.
Stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i den största bitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för rödbetor:
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rödbetor.
Energi: | 51 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 9.8 g |
Protein: | 1.2 g |
Fett: | 0.1 g |
Finns i affären:
Bland grönsaker och rotfrukter.GI tips:
Rödbetor har ganska högt GI precis som potatis.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig fler veckor i kylskåp.Pris:
ca 10 kr/kg.Köptips:
Passa på att köpa färska rödbetor på sensommaren och hösten.Ersätt med:
Rödbetor är svåra att byta ut, ibland kan det passa med morötter eller andra rotfrukter istället.