Tänker göra creme brulee att bjuda på som dessert.
Tycker att ditt recept verkar jättebra. Ser att det är fyra skålar i receptet. Vi blir sex personer och nu undrar jag om det räcker till alla enligt receptet?
Underbar crème brûlée som är som en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv.
Vaniljkrämen görs med äggulor, vaniljstång, mjölk, grädde och socker. Den knäckiga ytan får man genom att strö över råsocker eller strösocker och bränna av den med en gasbrännare eller använda ugnen. Fördelen med gasbrännare är att det är enklare att snabbt få perfekt resultat.
Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.
Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.
Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.
Lyft ur vaniljstången och släng den.
Vispa äggulorna lätt med en handvisp.
Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen. OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.
Fördela blandningen i portionsformarna.
(Ett tips är att hälla över blandningen i något som är enkelt att hälla från, t.ex. vispskålen eller ett litermått.)
Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats
Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.
Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm från botten av ugnsformen.
Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat), det tar någonstans mellan 40-60 minuter. Den kortare tiden blir det om man har formar som har väldigt stor yta. Har man sådana formar som jag på bilden tar det snarare 60 minuter. För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.
Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet. (Man kan även stänga av ugnen och öppna ugnsluckan och låta formarna stå kvar där och svalna.
När formarna svalnat, ställ dem i kylskåp. Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt.
Strax före servering: Strö ett tunt lager råsocker eller strösocker i varje form. OBS! Lagret ska vara tunt, så var försiktig.
Med gasbrännare: Bränn av sockret med brännaren genom att hålla brännaren ca 10 cm ifrån (beroende på lågans längd som går att ställa in, jag har min på medel) och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg. Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.
Med ugn: Har du ingen gasbrännare kan du använda din ugn. Sätt den på grill på 250°C och när ugnen är varm, sätt in formarna överst i ugnen ca 3 minuter, något längre tid med strösocker (vakta detta noga). Sockret ska bara smälta och bubbla lite grann och få lite färg, det stelnar senare när man tar ut det ur ugnen.