Grova rågkakor

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 50 g smör
- eller 0,5 dl matolja
- 5 dl filmjölk
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- 7 dl grovt rågmjöl
- ca 5 dl vetemjöl special
- eller ca 5 dl vetemjöl
- eller ca 5 dl dinkelmjöl (siktat, ej fullkorn)
Utrustning:
- ev. köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med varmluftsfunktion
-
Smula ner jästen i en bunke.
- 50 g jäst
Smula jästen. -
Smält smöret i en kastrull. Häll på filmjölken och värm till 37°C.
Smält smör. Häll på filmjölk. Rör om. Värm till 37°C. -
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Lite av degspadet och jästen. Jästen är upplöst. -
Häll på resten av degspadet och tillsätt salt och brödsirap.
Brödsirap. -
Arbeta in rågmjölet. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
- 7 dl grovt rågmjöl
Tillsätt rågmjöl. -
Tillsätt därefter vetemjölet lite i taget och arbeta in det också tills degen släpper bunkens kanter.
- ca 5 dl vetemjöl special
- eller ca 5 dl vetemjöl
- eller ca 5 dl dinkelmjöl (siktat, ej fullkorn)
Arbeta in mjölet. Färdig deg. - ca 5 dl vetemjöl special
-
Låt jäsa under bakhandduk 45-60 minuter.
Låt degen jäsa. Färdigjäst deg. -
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Om du gjort en sats av degen, dela den i 4 delar.
Degen på bakbordet. 4 bitar av degen. -
Baka ut varje degbit till en rund och platt kaka ca 17 cm i diameter.
Rund och platt kaka. -
Lägg på bakplåtspapper, 2 st per plåt brukar vara lagom.
Ta ut ett hål i mitten, använd ett runt litet mått, ca 3 cm i diameter eller en äggkopp. (Den runda degbiten du tryckt ut och tagit bort kan du göra en liten bulle av tillsammans med de övriga eller också baka in i de degbitar du ännu inte bakat ut. Då blir det bara en över på slutet som du kan grädda som den är, som en liten smakbulle.)
Nagga kakan med en gaffel.
På bakplåtspapper. Ta ut hål i mitten. Nagga med gaffel. -
Låt jäsa under bakhandduk ca 30 minuter.
Pensla med vatten.
Före jäsning. Efter jäsning. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter (med över- och undervärme).
Om du använder varmluftsfunktion så är det 200°C i ca 15 minuter.
OBS! När du använder varmluftsfunktion så kan du grädda bröden i flera våningar i ugnen samtidigt (som på bilden). Det kan du inte göra om du gräddar med över- och undervärme.)
Grädda i ugnen, om du använder varmluftsfunktion så kan du grädda i flera våningar. -
Låt svalna under bakhandduk på galler.
Förvara i plastpåsar i rumstemperatur eller frys in (efter att de svalnat ordentligt).
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Hållbarhet och förvaring
Jag bytte ut filen mot 4 dl laktosfri mjölk och 1 dl laktosfri grädde.
Tillsatte, kummin, anis och fänkål..
Såååå gott..
Varför brödsirap istället för vanlig ljus eller mörk sirap?

webmaster

webmaster

webmaster
Mvh Karin