Frasig kladdkaka

Skillnaden på den här frasiga kladdkakan jämfört med en vanlig kladdig kladdkaka är att den här kladdkakan får som ett frasigt skal och blir kladdig inuti. Skillnaden är framför allt att här vispar man ägg och socker ordentligt för sig innan man tillsätter övriga ingredienser.
frasig kladdkaka
En bit frasig kladdkaka serverad med vispad grädde.
Tid: 15 minuters jobb + 20 minuter i ugnen + 1-2 timmar att stelna
12 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Smör innehåller ytterst små mängder laktos som de flesta laktosintoleranta tål, annars finns laktosfritt smör eller margarin.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort det från värmen och låt fortsätta smälta av befintlig värme. (På så vis blir inte smöret för varmt).

    frasig kladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.

    (Om man har en form med beläggning som nästan inget fastnar på kan detta steg hoppas över.)

    frasig kladdkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 30 sekunder med elvisp.

    frasig kladdkaka steg 3: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    frasig kladdkaka steg 3: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp).

    frasig kladdkaka steg 4: vaniljsocker, kakao, salt tillsatt
    Vaniljsocker, kakao, salt tillsatt.
    frasig kladdkaka steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp på lägsta hastigheten).

    frasig kladdkaka steg 5: vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    frasig kladdkaka steg 5: kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan och skaka till formen, smeten ska gunga lite i mitten och ytan ska ha stelnat när den är klar.

    Tar man ut den för tidigt så blir kladdkakan inte lika frasig på ytan och tar man ut den för sent blir den inte lika kladdig inuti. Observera också att formens yta har stor betydelse för gräddningstiden. En mindre form ger en längre gräddningstid och större form ger kortare gräddningstid.

    frasig kladdkaka steg 6: smeten utbredd i formen
    Smeten utbredd i formen.
  7. Låt kladdkakan svalna, gärna på galler så går det fortare. Ställ sedan in den i kylskåp minst 1-2 timmar före servering eller ät den ljummen om du föredrar det.

    frasig kladdkaka steg 7: gräddad kladdkaka
    Gräddad kladdkaka.
  8. Vid servering: Sikta om du vill över florsocker. Vispa gärna grädde och servera till.

    frasig kladdkaka steg 8: kladdkakan kan serveras
    Kladdkakan kan serveras.
    frasig kladdkaka steg 8: frasig kladdkaka med florsocker
    Frasig kladdkaka med florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (63 g): 246 kalorier, 30 g kolhydrater, 12 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kladdkakan håller sig minst 2 veckor i kylskåp och minst 6 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest