Frasig kladdkaka

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4,5 msk kakao
- 0,75 tsk salt
- 3 dl vetemjöl
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
- elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort det från värmen och låt fortsätta smälta av befintlig värme. (På så vis blir inte smöret för varmt).
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och beströ med ströbröd.
(Om man har en form med beläggning som nästan inget fastnar på kan detta steg hoppas över.)
Smord och bröad form. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 30 sekunder med elvisp.
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp).
- 1 msk vaniljsocker
- 4,5 msk kakao
- 0,75 tsk salt
Vaniljsocker, kakao, salt tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet (gärna med elvisp på lägsta hastigheten).
- 3 dl vetemjöl
Vetemjöl och smält smör tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 20 minuter. Öppna ugnsluckan och skaka till formen, smeten ska gunga lite i mitten och ytan ska ha stelnat när den är klar.
Tar man ut den för tidigt så blir kladdkakan inte lika frasig på ytan och tar man ut den för sent blir den inte lika kladdig inuti. Observera också att formens yta har stor betydelse för gräddningstiden. En mindre form ger en längre gräddningstid och större form ger kortare gräddningstid.
Smeten utbredd i formen. -
Låt kladdkakan svalna, gärna på galler så går det fortare. Ställ sedan in den i kylskåp minst 1-2 timmar före servering eller ät den ljummen om du föredrar det.
Gräddad kladdkaka. -
Vid servering: Sikta om du vill över florsocker. Vispa gärna grädde och servera till.
Kladdkakan kan serveras. Frasig kladdkaka med florsocker.