Citronsill

Ingredienser:
- 400 g inläggningssill
- 1 st gul lök
- 1 st citron (ekologisk)
Lag:
- 3 st krossade korn av kryddpeppar
- 1 st lagerblad
- 1,25 dl vatten
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl ättikssprit
-
Skölj sillen i kallt vatten. Skär i ca 3 cm breda bitar.
Lägg sillbitarna i en glasburk.
- 400 g inläggningssill
Sköljd inläggningssillfilé. Inläggningssill i bitar. Sillbitar i glasburk. -
Skär löken i tunna skivor.
Lägg ovanpå sillbitarna i glasburken.
- 1 st gul lök
Gul lök i tunna skivor. Lökskivorna i glasburk. -
Tvätta citronskalet och torka av det. Riv sedan citronskalet på ett rivjärn, bara det yttersta gula, ej det vita. Pressa sedan ut saften.
Lägg citronskal och häll saften över löken och sillen i glasburken.
Rör om. Ställ in i kylen och vänta på att lagen blir klar (och kyld).
- 1 st citron (ekologisk)
Rivet citronskal. Citronsaft pressas ur. Citronskal, citronsaft, lök och sill. Citronsill utan lag. -
Gör lagen: Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Lägg de krossade kryddpepparkornen och lagerblad i en kastrull.
Häll på vatten, strösocker och ättikssprit. Låt koka upp. Ta sedan bort lagen från värmen och låt kallna till kylskåpskallt.
- 3 st krossade korn av kryddpeppar
- 1 st lagerblad
- 1,25 dl vatten
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl ättikssprit
Kryddpepparkorn i mortel. Lagen före uppkok. Lagen har kokat upp och ska kylas. -
Häll den kylda lagen i glasburken över citronsillen. Låt stå i kylskåp minst 24 timmar före servering.
OBS! Det är viktigt att lagen verkligen är kylskåpskall när man häller den över sillen. Om lagen är för varm kommer sillen bli sladdrig.
Citronsill i lag.