| Buffé | Påsk |

Citronsill

Frisk och syrlig citronsill - mycket god smak på sill. Superenkel att göra.
Citronsill
Tid: 1 timme (varav 20 min jobb) + minst 24 timmar i kylskåp
4 portioner

Ingredienser:

Lag:

Laktosfritt
Glutenfritt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör citronsill så här:

  1. Skölj sillen i kallt vatten. Skär i ca 3 cm breda bitar.

    Lägg sillbitarna i en glasburk.

    sköljd inläggningssillfilé
    Sköljd inläggningssillfilé.
    inläggningssill i bitar
    Inläggningssill i bitar.
    sillbitar i glasburk
    Sillbitar i glasburk.
  2. Skär löken i tunna skivor.

    Lägg ovanpå sillbitarna i glasburken.

    gul lök i tunna skivor
    Gul lök i tunna skivor.
    lökskivorna i glasburk
    Lökskivorna i glasburk.
  3. Tvätta citronskalet och torka av det. Riv sedan citronskalet på ett rivjärn, bara det yttersta gula, ej det vita. Pressa sedan ut saften.

    Lägg citronskal och häll saften över löken och sillen i glasburken.

    Rör om. Ställ in i kylen och vänta på att lagen blir klar (och kyld).

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    citronsaft pressas ur
    Citronsaft pressas ur.
    citronskal, citronsaft, lök och sill
    Citronskal, citronsaft, lök och sill.
    citronsill utan lag
    Citronsill utan lag.
  4. Gör lagen: Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Lägg de krossade kryddpepparkornen och lagerblad i en kastrull.

    Häll på vatten, strösocker och ättikssprit. Låt koka upp. Ta sedan bort lagen från värmen och låt kallna till kylskåpskallt.

    kryddpepparkorn i mortel
    Kryddpepparkorn i mortel.
    lagen före uppkok
    Lagen före uppkok.
    lagen har kokat upp och ska kylas
    Lagen har kokat upp och ska kylas.
  5. Häll den kylda lagen i glasburken över citronsillen. Låt stå i kylskåp minst 24 timmar före servering.

    OBS! Det är viktigt att lagen verkligen är kylskåpskall när man häller den över sillen. Om lagen är för varm kommer sillen bli sladdrig.

    citronsill i lag
    Citronsill i lag.

Hållbarhet och förvaring

Förvara citronsillen i kylskåp. Den är godast mellan 1-3 dygn men håller sig bra minst 1 vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest