Lingonsill

Ingredienser:
- 1 burk 420 g, avrunnen vikt 210 g inläggningssill
Lag:
- 15 st svartpepparkorn
- eller 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1 st röd lök
- 0,75 dl vitvinsvinäger
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl vatten
- 0,5 dl rårörda lingon
- eller ca 0,5 dl frysta lingon
-
Skölj sillen. Skär den i mindre bitar och lägg i en glasburk med tätslutande lock. Ställ in i kylskåp.
- 1 burk 420 g, avrunnen vikt 210 g inläggningssill
Sill skuren i bitar. Sillbitar i glasburk. -
Krossa svartpepparkornen (eller använd grovmalen svartpeppar). Skala och skiva den röda löken i tunna skivor.
- 15 st svartpepparkorn
- eller 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1 st röd lök
Skivad röd lök. - 15 st svartpepparkorn
-
Mät upp vinäger, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Rör om tills sockret är upplöst.
När det kokat upp och sockret är upplöst, ta av kastrullen från plattan och lägg i svartpepparn, rödlöken och lingonen.
- 0,75 dl vitvinsvinäger
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl vatten
- 0,5 dl rårörda lingon
- eller ca 0,5 dl frysta lingon
Vinäger, socker och vatten. Lagen kokar. Lagen är klar. Sockret upplöst. Svartpeppar, rödlök och lingon tillsatt. -
Låt sedan lagen kallna. Häll den sedan över sillbitarna. OBS! Det är mycket viktigt att lagen verkligen är kall när man häller den över sillbitarna, annars blir sillen lös i konsistensen då den blir tillagad av värmen i lagen.
Sätt på locket och låt stå i kylen minst ett dygn före servering. Sillen är som godast efter 1-2 dagar i kylskåpet.
Lagen hälld över sillbitarna.