Gubbröra

Recept på klassisk gubbröra med gul lök, gräslök, potatis, ägg och ansjovis. Passar som smårätt på buffé, julbord eller påskbord. Gott att servera till knäckebröd eller mjukt grovt bröd som en lättare lunch, förrätt eller kvällsmat.
gubbröra
Tid: 1 timme varav 25 minuters jobb
4 portioner

Ingredienser:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Hacka gul lök, gräslök och dill och lägg i en bunke.

    hackad gul lök, gräslök och dill
    Hackad gul lök, gräslök och dill.
  2. Skär den kokta och kalla potatisen i tärningar. Lägg i bunken.

    kokt kall potatis i tärningar
    Kokt kall potatis i tärningar.
    potatistärningar i bunke
    Potatistärningar i bunke.
  3. Skär de hårdkokta ägg i små bitar.

    Skär ansjovis i små bitar. (OBS! Spara spadet.)

    Lägg allt i bunken.

    hårdkokt ägg i småbitar
    Hårdkokt ägg i småbitar.
    ansjovis i småbitar
    Ansjovis i småbitar.
  4. Strö över svartpeppar och häll på ansjovisspad.

    Rör försiktigt om så att allt blir blandat. Smaka av och tillsätt eventuellt mera ansjovisspad om så önskas. Förvara kallt fram till servering.

    Servera gärna gubbröran på en bit bröd.

    alla ingredienser i bunken
    Alla ingredienser i bunken.
    gubbröran klar
    Gubbröran klar.

Planeringstips

Gubbröran går bra att förbereda och ha i kylskåpet fram till servering.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3-5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Per-Arne
Varför skall ni krångla till allt? Gubbröra görs av hackad lök, ansjovis o ägg. Inge jävla dill o gräslök.
Svar till Edward Blom Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och intressant att höra att originalreceptet inte innehåller potatis! Dock har väl kokt kall potatis lägre GI än nykokt varm potatis, men förstås ännu lägre om man tar bort potatisen. Det är väl typiskt svenskt med potatis antar jag ;)
Skrivet av Edward Blom
En underbar liten förrätt, och den enklaste av alla att laga, men den blir godare, mer ursprunglig och nyttigare (lägre GI) om man inte har någon potatis i. Förstår inte varför dessa knölar har börjat dyka upp i gubbrörerecepten sedan 1970-talet.
Skrivet av Ellinorskan
en klassiker, blir dock godare om man byter ut en del av ansjovis spadet mot vanlig "kalles" kaviar, då ansjovisen redan inehåller mkt salt i sig, så väger sockret i kaviaren upp sältan och det blir en godare konsistens, mer "rörig".
Låt väl smaka!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest