Smeten blev mkt tjockare än på bilderna, jag gjorde med veganskt smör istället för kokosolja. Men hade i 1 dl mer grädde och så blev det bra.
Vegansk kladdkaka

Ingredienser:
- 125 g kokosolja eller mjölkfritt smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregrädde eller sojagrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med löstagbar kant.
Smord rund form. -
Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull.
(Kokosolja smälter vid ca 25°C så det behövs inte särskilt mycket värme för att den ska smälta. Har du väldigt varmt inne kan den redan vara smält i burken.)
- 125 g kokosolja eller mjölkfritt smör
Kokosolja i fast form. Smält kokosolja. -
Tillsätt resten av ingredienserna till den smälta kokosoljan: strösocker, vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och havregrädde. Vispa till en jämn smet.
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregrädde eller sojagrädde
Alla ingredienser tillsatta. Smeten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter.
För att se när kladdkakan är klar: Stöt till den lite lätt och när mittersta delen av kakan svajar är den klar. Den ska alltså inte svaja ända ut i kanten.
Observera att gräddningstiden varierar kraftigt med formens storlek. Tar du en större form så kan kakan vara klar redan efter 10 minuter. Så håll koll och öppna ugnsluckan då och då och stöt till formen för att se hur kakan svajar för att inte missa när den är klar.
Smeten i formen. Gräddad vegansk kladdkaka. -
Låt kakan svalna och ställ in en i kylskåp tills den stelnat, det brukar ta ca 1-2 timmar.
Har man bråttom - lägg frysklampar under kakan i kylskåpet så går det mycket fortare. Är det kallt ute som på vintern kan man givetvis ställa ut kakan direkt.
Stelnad vegansk kladdkaka. -
Vid servering: Sikta florsocker över kakan. Servera med kokosgrädde eller vegangrädde eller veganglass.
Med florsocker.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Smeten blev mkt tjockare än på bilderna, jag gjorde med veganskt smör istället för kokosolja. Men hade i 1 dl mer grädde och så blev det bra.

webmaster

webmaster
Helt underbara recept om man går efter sin egen ugn.
Fortsätt med Era fantastiska recept.
Monica