Vegansk kladdkaka

Baka vegansk kladdkaka snabbt och enkelt med mitt recept och du får en fantastiskt god kaka. Kokosolja kan bytas ut mot mjölkfritt smör. Havregrädde kan bytas ut mot sojagrädde. Man kan servera med veganglass, vegangrädde eller krämig kokosgrädde.
vegansk kladdkaka
Tid: ca 30 minuter + 2 timmar att stelna
8 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Ja, helt mjölkfri.
Vegetariskt - Ja, även vegansk.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med löstagbar kant.

    vegansk kladdkaka steg 2: smord rund form
    Smord rund form.
  2. Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull.

    (Kokosolja smälter vid ca 25°C så det behövs inte särskilt mycket värme för att den ska smälta. Har du väldigt varmt inne kan den redan vara smält i burken.)

    vegansk kladdkaka steg 1: kokosolja i fast form
    Kokosolja i fast form.
    vegansk kladdkaka steg 1: smält kokosolja
    Smält kokosolja.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna till den smälta kokosoljan: strösocker, vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och havregrädde. Vispa till en jämn smet.

    vegansk kladdkaka steg 3: alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    vegansk kladdkaka steg 3: smeten klar
    Smeten klar.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter.

    För att se när kladdkakan är klar: Stöt till den lite lätt och när mittersta delen av kakan svajar är den klar. Den ska alltså inte svaja ända ut i kanten.

    Observera att gräddningstiden varierar kraftigt med formens storlek. Tar du en större form så kan kakan vara klar redan efter 10 minuter. Så håll koll och öppna ugnsluckan då och då och stöt till formen för att se hur kakan svajar för att inte missa när den är klar.

    vegansk kladdkaka steg 4: smeten i formen
    Smeten i formen.
    vegansk kladdkaka steg 4: gräddad vegansk kladdkaka
    Gräddad vegansk kladdkaka.
  5. Låt kakan svalna och ställ in en i kylskåp tills den stelnat, det brukar ta ca 1-2 timmar.

    Har man bråttom - lägg frysklampar under kakan i kylskåpet så går det mycket fortare. Är det kallt ute som på vintern kan man givetvis ställa ut kakan direkt.

    vegansk kladdkaka steg 5: stelnad vegansk kladdkaka
    Stelnad vegansk kladdkaka.
  6. Vid servering: Sikta florsocker över kakan. Servera med kokosgrädde eller vegangrädde eller veganglass.

    vegansk kladdkaka steg 6: med florsocker
    Med florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (75 g): 321 kalorier, 34 g kolhydrater, 19 g fett, 2 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara kladdkakan i kylskåp där den håller sig i minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Lovisa
Väldigt gott recept! Snabbt och lättbakat.

Smeten blev mkt tjockare än på bilderna, jag gjorde med veganskt smör istället för kokosolja. Men hade i 1 dl mer grädde och så blev det bra.
Skrivet av Vegoglad.se
Fint och professionell, jag kommer att testa.
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om den!
Skrivet av Elin
Supergott recept!
Svar till Monica Eriksson Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev, kul att du tycker om mina recept!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest