Limepannacotta

Gott och enkelt recept på en fin dessert är denna limepannacotta - pannacotta smaksatt med lime och vanilj.
limepannacotta
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
4-6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

    rivet limeskal
    Rivet limeskal.
    limesaft pressas ut
    Limesaft pressas ut.
  2. Om du använder vaniljstång: Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa loss vaniljfröna med en sked.

    vaniljstång med urskrapade vaniljfrön
    Vaniljstång med urskrapade vaniljfrön.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.

    gelatinbladen ligger i blöt
    Gelatinbladen ligger i blöt.
  4. Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på strösocker.

    Om du använder vaniljstång: Lägg i vaniljstången och fröna.

    Om du använder vaniljsocker: Tillsätt vaniljsocker.

    limeskal, strösocker och vaniljstång
    Limeskal, strösocker och vaniljstång.
  5. Tillsätt vispgrädden (ovispad) och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    Om du använder vaniljstång: Fiska upp vaniljstången och släng den.

    limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde
    Limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde.
    gräddblandningen kokar
    Gräddblandningen kokar.
    uppfiskad vaniljstång
    Uppfiskad vaniljstång.
  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.

    Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)

    urkramade gelatinblad vispas ner
    Urkramade gelatinblad vispas ner.
    limesaft vispas ner
    Limesaft vispas ner.
    färdig pannacotta-blandning
    Färdig pannacotta-blandning.
  7. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.

    pannacotta-smet i portionsglas
    Pannacotta-smet i portionsglas.
  8. Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.

    limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss
    Limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

GI Tips

Pannacotta har relativt lågt GI för att vara en dessert eftersom den inte innehåller så mycket socker.

Variationstips

Strösockret kan bytas ut mot canderel strö så blir pannacottan sockerfri.

Planeringstips

Pannacottan kan stå utan garnering i kylskåp i åtminstone 2 dygn före servering. Täck gärna över med plastfolie. Garneringen kan läggas på några timmar före servering.

Hållbarhet och förvaring

Pannacotta förvaras i kylskåp och håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Steen Sepstrup
Virkelig dejlig hjemmeside med fine og gode illustrationer nemt at gå til. Jeg vil glæde mig til at prøve flere af de mange gode opskrifter og er glad for at have fundet denne side.
Jeg er bosiddende i Danmark men elsker det svenske.
tack så mycket
Skrivet av Berit
Jag har provat många av dina recept utan att misslyckas med något. De har varit lätta att följa trots att de från början verkat krångliga, så tack så mycket och fortsätt med dina underbara skapelser!💕
Skrivet av Mimo
Kan man servera med lite choklad till eller blir det en konstig smak då?
Svar till Patrik Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt!
Skrivet av Patrik
Hej! Går det bra att använda sig av laktosfri vispgrädde?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest