Recepten.se – Recept> Efterrätter> Limepannacotta

Limepannacotta

Gott och enkelt recept på en fin dessert är denna limepannacotta - pannacotta smaksatt med lime och vanilj.
limepannacotta
Limepannacotta är ett gott och enkelt recept på pannacotta med lime. Här garnerad med röda vinbär och citronmeliss.
Skriv ut   Mejla
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Pannacotta:

Garnering:

Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

    rivet limeskal
    Rivet limeskal.
    limesaft pressas ut
    Limesaft pressas ut.
  2. Om du använder vaniljstång: Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa loss vaniljfröna med en sked.

    vaniljstång med urskrapade vaniljfrön
    Vaniljstång med urskrapade vaniljfrön.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.

    gelatinbladen ligger i blöt
    Gelatinbladen ligger i blöt.
  4. Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på strösocker.

    Om du använder vaniljstång: Lägg i vaniljstången och fröna.

    Om du använder vaniljsocker: Tillsätt vaniljsocker.

    limeskal, strösocker och vaniljstång
    Limeskal, strösocker och vaniljstång.
  5. Tillsätt vispgrädden (ovispad) och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt koka ca 2-3 minuter.

    Om du använder vaniljstång: Fiska upp vaniljstången och släng den.

    limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde
    Limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde.
    gräddblandningen kokar
    Gräddblandningen kokar.
    uppfiskad vaniljstång
    Uppfiskad vaniljstång.
  6. Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.

    Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)

    urkramade gelatinblad vispas ner
    Urkramade gelatinblad vispas ner.
    limesaft vispas ner
    Limesaft vispas ner.
    färdig pannacotta-blandning
    Färdig pannacotta-blandning.
  7. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna.

    pannacotta-smet i portionsglas
    Pannacotta-smet i portionsglas.
  8. Garnera gärna med bär och citronmeliss vid serveringen.

    limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss
    Limepannacotta garnerad med röda vinbär och citronmeliss.

Information och tips

GI Tips

Pannacotta har relativt lågt GI för att vara en dessert eftersom den inte innehåller så mycket socker.

Variationstips

Strösockret kan bytas ut mot canderel strö så blir pannacottan sockerfri.

Planeringstips

Pannacottan kan stå utan garnering i kylskåp i åtminstone 2 dygn före servering. Täck gärna över med plastfolie. Garneringen kan läggas på några timmar före servering.

Hållbarhet och förvaring

Pannacotta förvaras i kylskåp och håller sig ca 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Steen Sepstrup
Virkelig dejlig hjemmeside med fine og gode illustrationer nemt at gå til. Jeg vil glæde mig til at prøve flere af de mange gode opskrifter og er glad for at have fundet denne side.
Jeg er bosiddende i Danmark men elsker det svenske.
tack så mycket
Skrivet av Berit
Jag har provat många av dina recept utan att misslyckas med något. De har varit lätta att följa trots att de från början verkat krångliga, så tack så mycket och fortsätt med dina underbara skapelser!💕
Skrivet av Mimo
Kan man servera med lite choklad till eller blir det en konstig smak då?
Svar till Patrik Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt!
Skrivet av Patrik
Hej! Går det bra att använda sig av laktosfri vispgrädde?
Svar till js Skrivet av Susanne
För mycket gelatin i förhållande till mängden vätska låter det som. Prova att ta färre gelatinblad nästa gång. Kan det finnas olika sorters gelatinblad som är olika stora? Jag har använt "Favorit" och även "Dr Oetker" när jag gjort alla mina recept som innehåller gelatinblad.
Skrivet av js
Gjorde denna efter konstens alla regler igår, men den blev som gummi i konsistensen. Vad kan jag ha gjort fel?
Svar till Joakim Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra och det blir ännu godare med vaniljstång. Det kan räcka med en halv vaniljstång men det blir inte för mycket med en hel det är mer att kan vara \"slösaktigt\" eftersom lime smakar en hel del. Det är också därför jag inte skrivit vaniljstång i receptet.
Skrivet av Joakim
Jättegott! Men kan man byta ut vaniljsockret mot en vaniljstång, eller blir det för stark vaniljsmak då?
Svar till Zeynab Skrivet av Susanne
Det går att göra pannacotta med gelésocker eller agar agar. Om du köper gelésocker så brukar det stå recept på pannacotta på paketet. Dock tycker jag personligen att det blir lite för sött med gelésocker.
Skrivet av Zeynab
Kan man byta ut gelatinblad till något annat?
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja det går bra!
Skrivet av Emma
Kan man använda gelatinpulver istället för gelatinblad?
Svar till Clowie Skrivet av Susanne
Ja man kan utesluta limeskalet men det blir inte alls lika gott för limeskalet har en väldigt god smak. Limeskal har ungefär samma smak som citronskal och om du har möjlighet att köpa citronarom så går det att ersätta med några droppar av den annars.
Skrivet av Clowie
Kan man bara ha limesaften och inte skalet av den ? Har ingen rivare. Skulle gärna behöva svaret snabbt, ska göra pannacotta imorgon. Annars får jag hitta ett annat recept. Men detta låter smarigt!!! Snälla ett svar >.<
Svar till Annie Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra.
Skrivet av Annie
Jo jag undrar om man kan ersätta hälften av grädden till mjölk? för det låter lite fet med bara grädde.
Skrivet av Petra
Jätte gott och jätte enkelt :D ska ställa in mina i kylen nu :D
Skrivet av GunnBritt
Så himla enkelt och jättegott
  1
Recept och foto: Susanne Jarl