Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Jag tar en djup tallrik som gelatinbladen får plats i och häller i tillräckligt mycket kallt vatten så att gelatinbladen täcks av vattnet.
Limeskal, vanilj, strösocker och vispgrädde.Gräddblandningen kokar.Uppfiskad vaniljstång.
Tag bort kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.
Tillsätt limesaften som du pressade ut tidigare. Vispa så det blir blandat.
Smaka gärna av och tillsätt ev. mer socker och limesaft (extra enkelt om du har pressad lime på flaska) så att du får en lagom syrlig smak. (Eftersom olika limefrukter är olika stora och syrahalten inte heller är exakt samma, beror bl.a. på mognadsgrad så är det att rekommendera att smaka sig fram.)
Pannacotta har relativt lågt GI för att vara en dessert eftersom den inte innehåller så mycket socker.
Variationstips
Strösockret kan bytas ut mot canderel strö så blir pannacottan sockerfri.
Planeringstips
Pannacottan kan stå utan garnering i kylskåp i åtminstone 2 dygn före servering. Täck gärna över med plastfolie. Garneringen kan läggas på några timmar före servering.
Hållbarhet och förvaring
Pannacotta förvaras i kylskåp och håller sig ca 5 dygn.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Steen Sepstrup
Virkelig dejlig hjemmeside med fine og gode illustrationer nemt at gå til. Jeg vil glæde mig til at prøve flere af de mange gode opskrifter og er glad for at have fundet denne side. Jeg er bosiddende i Danmark men elsker det svenske. tack så mycket
️ Skrivet av Berit
Jag har provat många av dina recept utan att misslyckas med något. De har varit lätta att följa trots att de från början verkat krångliga, så tack så mycket och fortsätt med dina underbara skapelser!💕
️ Skrivet av Mimo
Kan man servera med lite choklad till eller blir det en konstig smak då?
webmaster
Svar till
Patrik
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går alldeles utmärkt!
️ Skrivet av Patrik
Hej! Går det bra att använda sig av laktosfri vispgrädde?
webmaster
Svar till
js
️ Skrivet av Susanne
För mycket gelatin i förhållande till mängden vätska låter det som. Prova att ta färre gelatinblad nästa gång. Kan det finnas olika sorters gelatinblad som är olika stora? Jag har använt "Favorit" och även "Dr Oetker" när jag gjort alla mina recept som innehåller gelatinblad.
️ Skrivet av js
Gjorde denna efter konstens alla regler igår, men den blev som gummi i konsistensen. Vad kan jag ha gjort fel?
webmaster
Svar till
Joakim
️ Skrivet av Susanne
Ja det går jättebra och det blir ännu godare med vaniljstång. Det kan räcka med en halv vaniljstång men det blir inte för mycket med en hel det är mer att kan vara \"slösaktigt\" eftersom lime smakar en hel del. Det är också därför jag inte skrivit vaniljstång i receptet.
️ Skrivet av Joakim
Jättegott! Men kan man byta ut vaniljsockret mot en vaniljstång, eller blir det för stark vaniljsmak då?
webmaster
Svar till
Zeynab
️ Skrivet av Susanne
Det går att göra pannacotta med gelésocker eller agar agar. Om du köper gelésocker så brukar det stå recept på pannacotta på paketet. Dock tycker jag personligen att det blir lite för sött med gelésocker.
️ Skrivet av Zeynab
Kan man byta ut gelatinblad till något annat?
webmaster
Svar till
Emma
️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra!
️ Skrivet av Emma
Kan man använda gelatinpulver istället för gelatinblad?
webmaster
Svar till
Clowie
️ Skrivet av Susanne
Ja man kan utesluta limeskalet men det blir inte alls lika gott för limeskalet har en väldigt god smak. Limeskal har ungefär samma smak som citronskal och om du har möjlighet att köpa citronarom så går det att ersätta med några droppar av den annars.
️ Skrivet av Clowie
Kan man bara ha limesaften och inte skalet av den ? Har ingen rivare. Skulle gärna behöva svaret snabbt, ska göra pannacotta imorgon. Annars får jag hitta ett annat recept. Men detta låter smarigt!!! Snälla ett svar >.<
webmaster
Svar till
Annie
️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra.
️ Skrivet av Annie
Jo jag undrar om man kan ersätta hälften av grädden till mjölk? för det låter lite fet med bara grädde.
️ Skrivet av Petra
Jätte gott och jätte enkelt :D ska ställa in mina i kylen nu :D