Rödbetor med chèvre

Ingredienser:
- ca 500 g rödbetor
- ca 2 msk olivolja
- ca 2 tsk flingsalt
- ca 200 g chèvre eller annan getost
- ca 3 msk flytande honung
- 50 g pinjenötter
Utrustning:
- pajform ca 20 cm i diameter eller ugnsform
- ev. provsticka
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Skär bort ändarna på rödbetorna men låt skalet vara kvar. Lägg dem i vatten och låt koka upp. Tillsätt lite salt och låt koka ca 25 minuter tills de blivit mjuka.
(Rödbetor kokas på precis samma sätt som man kokar potatis.) Känn med en provsticka att den största är mjuk inuti.
- ca 500 g rödbetor
Rödbetor i kallt vatten. Rödbetorna kokar. -
Häll av det röda vattnet och häll i kallt vatten så att rödbetorna svalnar.
Skala rödbetorna, skalet lossnar väldigt lätt. (Ta förkläde på dig och akta fina kläder för om det skvätter är det svårt att få bort! Använd plasthandskar om du inte vill ha röda fingrar.)
Kyl rödbetorna i kallt vatten. Skala rödbetorna. -
Lägg de skalade rödbetorna på en skärbräda. Skär dem i tunna skivor.
Rödbetorna på skärbrädan. Rödbetorna i skivor. -
Lägg rödbetskivorna i ugnsform eller pajform ca 20 cm i diameter eller motsvarande.
Rödbetsskivor i pajform. -
Ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ringla över olivolja och strö över flingsalt. -
Smula över chèvreosten. Ringla över honungen. Strö över pinjenötterna.
- ca 200 g chèvre eller annan getost
- ca 3 msk flytande honung
- 50 g pinjenötter
Strö över chèvre-osten. Ringla över honung. Strö över pinjenötter. -
Gratinera högt upp i ugnen i 225°C i ca 10 minuter tills osten smält och pinjenötterna blivit gyllenbruna.
Servera!
I ugnen. Klar att serveras.