Rödbetor med chèvre

Recept på ugnsbakade rödbetor med chèvreost och honung. Jättegott som förrätt eller att servera som tillbehör till fisk, kött eller korv.
rödbetor med chèvre
Rödbetor med chèvre, honung och pinjenötter. Mycket gott och enkelt recept.
Tid: ca 1 timme varav 25 min kokning och 10 min i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri chèvre eller getost. (Många laktosintoleranta tål dock vanlig chèvre eller getost, men det är olika.)
Glutenfritt
Vegetariskt - Välj en chèvre eller getost utan löpe.

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skär bort ändarna på rödbetorna men låt skalet vara kvar. Lägg dem i vatten och låt koka upp. Tillsätt lite salt och låt koka ca 25 minuter tills de blivit mjuka.

    (Rödbetor kokas på precis samma sätt som man kokar potatis.) Känn med en provsticka att den största är mjuk inuti.

    rödbetor i kallt vatten
    Rödbetor i kallt vatten.
    rödbetorna kokar
    Rödbetorna kokar.
  2. Häll av det röda vattnet och häll i kallt vatten så att rödbetorna svalnar.

    Skala rödbetorna, skalet lossnar väldigt lätt. (Ta förkläde på dig och akta fina kläder för om det skvätter är det svårt att få bort! Använd plasthandskar om du inte vill ha röda fingrar.)

    kyl rödbetorna i kallt vatten
    Kyl rödbetorna i kallt vatten.
    skala rödbetorna
    Skala rödbetorna.
  3. Lägg de skalade rödbetorna på en skärbräda. Skär dem i tunna skivor.

    rödbetor på skärbräda
    Rödbetorna på skärbrädan.
    rödbetor i skivor
    Rödbetorna i skivor.
  4. Lägg rödbetskivorna i ugnsform eller pajform ca 20 cm i diameter eller motsvarande.

    rödbetsskivor i pajform
    Rödbetsskivor i pajform.
  5. Ringla över olivolja. Strö över flingsalt.

    rödbetor med olivolja och flingsalt
    Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
  6. Smula över chèvreosten. Ringla över honungen. Strö över pinjenötterna.

    strö över chèvre-osten
    Strö över chèvre-osten.
    Ringla över honung. Strö på pinjenötter.
    Ringla över honung. Strö över pinjenötter.
  7. Gratinera högt upp i ugnen i 225°C i ca 10 minuter tills osten smält och pinjenötterna blivit gyllenbruna.

    Servera!

    Rödbetor med chèvre gratineras i ugnen
    I ugnen.
    rödbetor med chèvre klar att servera
    Klar att serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (210 g): 429 kalorier, 26 g kolhydrater, 29 g fett, 14 g protein

Serveringstips

Servera med ruccolasallad.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest