Recepten.se – Recept> Lunch> Sparrissoppa

Sparrissoppa

Mycket god, len och fin sparrissoppa! Passar perfekt som förrätt och då räcker den till några fler portioner. Perfekt även som lunch eller kvällsmat. Servera gärna med gott bröd till.
sparrissoppa
En väldigt god sparrissoppa som är enkel att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri grädde.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skölj sparrisarna. Skär bort den yttersta änden nertill (den som är torr och "träig"). Om hela sparrisen är väldigt grov och torr med träigt skal kan man även skala den med potatisskalare.

    Skär av knopparna så att dessa bitar blir ca 3 cm långa och lägg dem i en hög. Skär resten av stammen i ca 1 cm långa bitar och lägg i en annan hög.

    sparrisknoppar och sparrisbitar
    Sparrisknoppar till vänster. Sparrisbitar till höger.
  2. Skala och skiva schalottenlöken.

    skivad schalottenlök
    Skivad schalottenlök.
  3. Koka upp vatten och salt. (Eftersom mängden vatten är uppmätt, låt inte vattnet stå och koka bort, utan så fort det börjar koka lägg i sparrisen och sänk värmen.)

    Lägg i knopparna och låt koka ca 2-3 minuter. Fiska upp knopparna och lägg över dem på ett fat.

    knopparna kokar
    Knopparna kokar.
  4. Lägg i de okokta sparrisbitarna i det kokheta vattnet. Tillsätt schalottenlök, buljongpulver (eller tärning eller fond), grädde, vitt vin och vitpeppar.

    Låt koka ca 15 minuter på svag värme.

    sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar
    Sparrisbitar, schalottenlök, buljongpulver, grädde, vitt vin och vitpeppar.
    sparrissoppan kokar
    Sparrissoppan kokar.
  5. Använd en mixer för att mixa soppan slät och fin. Smaka av med salt och peppar. (Om det skulle smaka för mycket salt, späd med vatten eller grädde. Om det smakar för mycket peppar, späd med grädde.)

    Servera i soppskålar och garnera med sparrisknopparna.

    sparrissoppan mixas
    Sparrissoppan mixas.
    sparrissoppan mixad och klar att servera
    Sparrissoppan mixad och klar att servera.

Information och tips

Serveringstips

Servera gärna med brödkrutonger eller kallrökt lax i soppan. Servera gärna med något gott bröd till, t.ex. kalljästa dinkelbaguetter.

LCHF Tips

Välj ett torrt vitt vin.

Tips för att undvika tillsatser

Välj färsk vispgrädde. Försök hitta en grönsaksbuljong och vitt vin som har så lite tillsatser som möjligt, helt fritt från tillsatser har jag inte hittat än.

Hållbarhet och förvaring

Soppan håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Mikhael Söderqvist
Strunta i vinet och använd citron istället för att få syra. Ett annat sätt att sura till soppan är att byta grädden mot Creme Fraiche eller annan syrad grädde.

Buljong brukar inte behöva tillsättas i vanliga maträtter. Några blad Maggikraut (Libbsticka) ger som tyska namnet låter ana en buljongsmak MEN var försiktig, libbstickan har en mycket genomträngande smak -lite lite räcker. Ajinomoto MSG eller Natriumglutamat ger också en bra "buljongsmak" den är visserligen tillsats, bland annat i vanlig bröstmjölk men kan kanske få slinka med i tillsatsfri mat också.
Svar till Anonym Skrivet av Susanne
Ja alkoholen kokar bort dock vet jag inte hur lång tid det tar innan all alkohol kokat bort. Troligtvis är det ytterst lite kvar, särskilt också med tanke på den ganska lilla mängden vin det ändå är i receptet som delas på många portioner. Men vill man vara 100% säker så får man köpa matlagninsvin i mataffären som inte innehåller alkohol eller ytterst lite, alternativt alkoholfritt vitt vin som finns på systembolaget.
Skrivet av Ello
Ja, alkohol har en kokpunkt på 72 grader tror jag :)
Skrivet av Anonym
Åker alkoholen bort när man kokar vinet?
Svar till Max Skrivet av Susanne
Vad jag vet är det väldigt lite kolhydrater i buljong. Det kan förstås variera lite men man kan ju läsa det på förpackningen. Men tack för dina synpunkter, jag ska kanske justera rådet!
Skrivet av Max
Måste bara kommentera lchfrådet, om man inte använder extremt sött vin, vilket jag inte tror, så är det mycket bättre med vitt vin än buljong. Torrt vitt vin är i princip kolhydratsfritt!
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir lika gott med annan grädde än den äkta varan. Dock har jag inte provat så kanske blir det ok. Tillagningen borde vara densamma. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Alexandra
Hej,
Vad tycker du, om man tar vegetariska grädde istället för äkta, påverkar det mycket tillagning/smak?
Svar till Kia Skrivet av Susanne
Det är inget extra vatten som du ska lägga till i receptet. Utan det är alltså 6 dl vatten + 5 dl vispgrädde + 1 dl vitt vin blir totalt 11 dl = 1,1 liter soppa.
Svar till Susanne Skrivet av Kia
Hur mycket vätska är det sammanlagt? För visst är det 5 dl vatten till buljongtärningen också utöver de 6 dl vatten som ska kokas upp först? Längesedan som jag tillagade detta sopprecept nu men jag kan verkligen rekommendera den, supergod!! :-)
Svar till Jonathan Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :)
Skrivet av Jonathan
Den här soppan var så god att jag var tvungen att gå in och kommentera det!
Svar till Karlsson Skrivet av Susanne
Jag tyckte den gick bra att värma upp. Värm försiktigt bara och rör om då och då. Kall tycker jag nog inte den är så god.
Skrivet av Karlsson
Hej!
Går det att servera denna kall? Annars kan man förbereda den dagen innan och värma på den?
Svar till Claes Skrivet av Susanne
För att skalet kan bli träigt när man äter det, plus att skalet kan vara lite fult.  Men det beror lite på hur sparrissen ser ut. Så det är inte alltid nödvändigt att skala den. Man får göra som man vill.
Skrivet av Claes
Varför ska man skala sparrisen
Svar till Lisa Skrivet av Susanne

Nej det tycker inte jag men om du tycker det kan du byta ut en del av visprädden mot mjölk.

Annars så är grädde väldigt mättande så man äter inte för mycket kalorier så länge man inte kombinerar soppan med snabba kolhydrater som t.ex. vitt rostat bröd - då är det lätt att man äter för mycket. Så undvik onyttigt bröd snarare än att minska mängden grädde är mitt råd.

Skrivet av Lisa
Hejsan,

är det inte lite mycket att använda 5 dl vispgrädde??
  1
Recept och foto: Susanne Jarl