Matjesill
Recept med Matjesill
Näringsvärden
Matjesill är en sorts sillinläggning med en god balans mellan sött och salt och andra kryddor.
Matjesill är väldigt vanlig och finns i de flesta affärer i Sverige till ett ganska bra pris.
Efter att sillen rensats kryddas den med bl.a. socker, salt, nejlikor och kanel och packas i konservburkar.
En svensk midsommartradition är att äta matjesill, färsk potatis, gräddfil och gräslök. Matjesill kan även användas som smörgåsmat gärna tillsammans med ägg och i olika röror.
Sill är naturligt rik på Omega-3.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av matjesill.
Energi: | 210 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 16 g (varav sockerarter: 16.0 g) |
Protein: | 10 g |
Fett: | 12 g (varav mättat fett: 3.1 g, enkelomättat fett: 5.5 g, fleromättat fett: 2.6 g) |
Tips och info
Engelskt namn:
Matjes herringFinns i affären:
Matjesill finns bland kylkonserverna.Hållbarhet och förvaring:
Minst ett år. Se förpackningen.Pris:
I lösvikt över disk ca 70.-/kg.Köptips:
Sill är ganska billigt mat och särskilt kring högtider som midsommar används de ofta som lockvaror med bra priser i affärerna. Eftersom hållbarheten är lång kan man passa på att köpa då.Näringsvärdestips:
Sill är rik på Omega-3.Ersätt med:
Sill i annan inläggning, ansjovisfilé.