Matjesill

matjesill
Matjesill, en sorts sillinläggning som är mycket populär i Sverige.

Matjesill är en sorts sillinläggning med en god balans mellan sött och salt och andra kryddor.

Matjesill är väldigt vanlig och finns i de flesta affärer i Sverige till ett ganska bra pris.

Efter att sillen rensats kryddas den med bl.a. socker, salt, nejlikor och kanel och packas i konservburkar.

En svensk midsommartradition är att äta matjesill, färsk potatis, gräddfil och gräslök. Matjesill kan även användas som smörgåsmat gärna tillsammans med ägg och i olika röror.

Sill är naturligt rik på Omega-3.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av matjesill.

Energi: 210 kcal
Kolhydrater: 16 g (varav sockerarter: 16.0 g)
Protein: 10 g
Fett: 12 g (varav mättat fett: 3.1 g, enkelomättat fett: 5.5 g, fleromättat fett: 2.6 g)

Tips och info

Engelskt namn:

Matjes herring

Finns i affären:

Matjesill finns bland kylkonserverna.

Hållbarhet och förvaring:

Minst ett år. Se förpackningen.

Pris:

I lösvikt över disk ca 70.-/kg.

Köptips:

Sill är ganska billigt mat och särskilt kring högtider som midsommar används de ofta som lockvaror med bra priser i affärerna. Eftersom hållbarheten är lång kan man passa på att köpa då.

Näringsvärdestips:

Sill är rik på Omega-3.

Ersätt med:

Sill i annan inläggning, ansjovisfilé.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest