Supergoda lammfärsbiffar till en lyxigare lunch eller maträtt på helgen. Går enkelt och snabbt att göra och blir det något över passar de även till matlåda.
Enkla lammfärsbiffar med timjan med lite persilja på.
Forma till biffar eller köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
(Storleken på mina biffar är ca 6-7 cm i diameter och 2-2,5 cm höga.)
Hetta upp en stekpanna med en klick smör att steka i. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka. (Angiven mängd smör är bara ungefärlig och bör räcka till två stekomgångar.)
Forma till biffar och/eller bullar.Hetta upp smör.
Stek först på hög värme 1-2 minuter och sänk sedan till svag värme och stek ytterligare 5 min. (Om du inte har induktion eller gas-spis så sänk värmen direkt eftersom det tar längre tid för en sådan spis att ändra värme.)
Vänd på biffarna eller köttbullarna och stek 5 minuter på andra sidan. (Har du induktion eller gas-spis kan du steka 1-2 minuter på hög värme först här också, men det är svårt att få till med en "vanlig" spis så stek då istället kanske någon minut extra på lägre värme.)
Stek biffarna och/eller köttbullarna i 2 omgångar (om du gör en sats av receptet) eftersom allt inte får plats i en stekpanna. Lägg sedan över på en tallrik.
Stek biffarna i smör.Vänd och stek på andra sidan.Färdigstekta biffar.Lägg över på ett fat.
Häll i vispgrädde i stekpannan och vispa ihop med fettet i stekpannan. Smaksätt med lite salt. Såsen blir jättegod av smaken från stekningen av biffarna.
Servera biffarna och såsen med t.ex. kokt ris eller kokt eller pressad potatis, gärna något som suger upp såsen blir extra gott. Gröna grönsaker som broccoli, sockerärtor eller vanliga gröna ärtor är gott till liksom lingonsylt.
Servera gärna med t.ex. kokt ris eller kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Kanske även lingonsylt. Grönsaker till som blir gott är t.ex. kokt broccoli och sockerärtor.
GI Tips
Tänk på att servera med tillbehör som har lägre GI t.ex. fullkornsris och kokt broccoli.
LCHF Tips
Servera lammfärsbiffarna och såsen med grönsaker som har lågt GI t.ex. broccoli eller blomkål.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser om du använder äkta smör och äkta vispgrädde.
Variationstips
Servera lammfärsbiffarna med en god svampsås. Det går även bra att göra köttbullar istället för biffar.
Hållbarhet och förvaring
Förvara lammfärsbiffarna i kylen där de håller sig minst 5 dygn. De går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Yvonne Wallin
Hej, testade detta recept. Det var fantastiskt goda biffar!
Uppskattar dina recept och tycker det är så bra att de är så utförliga. Då blir det rätt.
Vänliga hälsningar
Yvonne
️ Skrivet av Ingrid Thomasson
Har i dag gjort lammfärsbiffar med timjan, det var tammetusan det godaste jag har ätit på länge. lade till lite dijonsenap. Doftade över lite mjöl i fettet efteråt som fick koka en stund och sedan spädde jag med kokvatten av potatisen och efter detta lite vispgrädde. Suuuuuper gott. Ett STORT tack
INGRID
️ Skrivet av Mats
Jättebra recept! Blivit mycket gott flera gånger :-) Tack!
️ Skrivet av U s
Det här var ett toppenrecept att spara! Låter enkelt men blir saftigt, smakrikt. Vi malde köttet direkt ner i skålen med kryddor och ägg.
Serverade med kokt potatis, mungböngroddar med hemlagad majonnäs samt färska frusna lingon. Tack! Gillar många av dina recept.
️ Skrivet av Per Hultgren
Glöm inte (hemgjord) tzatziki som tillbehör! Istället för gräddsås i så fall.
webmaster
Svar till
Ulla Kristiansson
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet på lammfärsbiffarna. Jag håller med om kryddningen med timjan blir väldigt gott!
️ Skrivet av Ulla Kristiansson
Vilket bra recept. Delade receptet, lagade på 500gr lammfärs. Det blev så lyckat, så gott. Timjan som krydda, mycket gott.
webmaster
Svar till
Lennart
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet!
️ Skrivet av Lennart
Tack för ett fint recept som höll vad det lovade. Mycket gott !