Kolakladdkaka

Baka den här goda kolakladdkakan med chokladbitar i. Jag hackar chokladen grovt så det blir ganska stora goda bitar choklad. Kladdkakan kan serveras ljummen så att chokladen är smält och kladdkakan är krämig rakt igenom. Men den är också god kylskåpskall, då kommer chokladbitarna fram mera eftersom de då är hårda och kakan är mjuk. Prova gärna båda varianterna. Otroligt goda, båda två!
kolakladdkaka
En bit kolakladdkaka med vispad grädde.
Tid: 35 minuter + minst en timme att svalna
8 bitar

Ingredienser:

Ev: Garnering:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull som rymmer all smet.

    När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen. Rör om då och då tills allt smör smält. Låt smöret svalna under tiden du gör steg 2 och 3.

    kolakladdkaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.

    kolakladdkaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Hacka chokladen grovt med en vass kniv på en skärbräda.

    (Den här kakan blir godare med lite större chokladbitar tycker jag.)

    kolakladdkaka steg 3: grovhackad choklad
    Grovhackad choklad.
  4. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och salt i det smälta smöret. Knäck i äggen. Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Man kan använda antingen farinsocker eller farin strö.)

    kolakladdkaka steg 4: farinsocker, vaniljsocker, salt och ägg tillsatt
    Farinsocker, vaniljsocker, salt och ägg tillsatt.
    kolakladdkaka steg 4: smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.

    (Häll upp mjölet eller väg det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen så att mjölet packas för då blir det för mycket.)

    kolakladdkaka steg 5: tillsätt vetemjöl
    Tillsätt vetemjöl.
    kolakladdkaka steg 5: en jämn smet
    En jämn smet.
  6. Tillsätt den hackade chokladen. Rör om till en jämn smet.

    kolakladdkaka steg 6: hackad choklad tillsatt
    Hackad choklad tillsatt.
    kolakladdkaka steg 6: smeten klar
    Smeten klar.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 minuter. Observera dock att om du har en större form ca 22-24 cm i diameter så blir tiden kortare, ca 15-20 minuter.

    För att se när kakan är klar: Öppna luckan och skaka till försiktigt. När ca 60% av kakan (den mittersta delen) dallrar så är kakan klar. När kakan inte är klar då dallrar hela kakan eller bara allra närmast kanten. Om den gräddas för länge så blir hela kakan fast.

    kolakladdkaka steg 7: smeten i formen
    Smeten i formen.
    kolakladdkaka steg 7: gräddad kolakladdkaka
    Gräddad kolakladdkaka.
  8. Om du vill garnera med chokladknappar, lägg gärna på dessa precis när kakan kommit ut från ugnen.

    Låt kakan svalna. Servera rumstempererad eller kylskåpskall. Prova gärna båda varianterna för de är väldigt goda båda två!

    Servera gärna med vispad grädde och/eller vaniljglass.

    kolakladdkaka steg 8: garnerad med chokladknappar
    Garnerad med chokladknappar.
    kolakladdkaka steg 8: kolakladdkakan redo att serveras
    Kolakladdkakan redo att serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (71 g): 297 kalorier, 33 g kolhydrater, 16 g fett, 4 g protein

Hållbarhet och förvaring

Kolakladdkakan håller sig minst 3 veckor i kylskåp. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader. Tänk dock på att eventuell choklad som garnering ovanpå kakan kan bli lite missfärgad när den utsätts för lägre temperaturer.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest