Kolakladdkaka

Ingredienser:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad
- 2 dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2 st ägg
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Ev: Garnering:
- ev. ca 25 g chokladknappar eller grovhackad choklad
Servering:
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 4-8 portioner vaniljglass
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
- ev. elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull som rymmer all smet.
När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen. Rör om då och då tills allt smör smält. Låt smöret svalna under tiden du gör steg 2 och 3.
- 100 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.
Smord och bröad form. -
Hacka chokladen grovt med en vass kniv på en skärbräda.
(Den här kakan blir godare med lite större chokladbitar tycker jag.)
- 100 g mörk choklad
Grovhackad choklad. -
Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och salt i det smälta smöret. Knäck i äggen. Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
(Man kan använda antingen farinsocker eller farin strö.)
- 2 dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 2 st ägg
Farinsocker, vaniljsocker, salt och ägg tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.
(Häll upp mjölet eller väg det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen så att mjölet packas för då blir det för mycket.)
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. En jämn smet. -
Tillsätt den hackade chokladen. Rör om till en jämn smet.
Hackad choklad tillsatt. Smeten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 minuter. Observera dock att om du har en större form ca 22-24 cm i diameter så blir tiden kortare, ca 15-20 minuter.
För att se när kakan är klar: Öppna luckan och skaka till försiktigt. När ca 60% av kakan (den mittersta delen) dallrar så är kakan klar. När kakan inte är klar då dallrar hela kakan eller bara allra närmast kanten. Om den gräddas för länge så blir hela kakan fast.
Smeten i formen. Gräddad kolakladdkaka. -
Om du vill garnera med chokladknappar, lägg gärna på dessa precis när kakan kommit ut från ugnen.
Låt kakan svalna. Servera rumstempererad eller kylskåpskall. Prova gärna båda varianterna för de är väldigt goda båda två!
Servera gärna med vispad grädde och/eller vaniljglass.
- ev. ca 25 g chokladknappar eller grovhackad choklad
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 4-8 portioner vaniljglass
Garnerad med chokladknappar. Kolakladdkakan redo att serveras.