Tillaga potatismos på det gamla hederliga sättet. Gör ditt eget hemlagade mos så vill du aldrig mera ha pulvermos eftersom det hemgjorda moset är mycket godare!
Ljuvligt gott till fisk eller varför inte hemgjorda köttbullar?
Hemlagat potatismos är mycket godare än pulvermos.
Skala potatisen eller koka med skalen på och koka den som vanligt tills de blivit mjuka rakt igenom. Känn gärna med en provsticka. Det brukar ta ca 25-30 minuter.
Tips för att spara tid: Dela gärna potatisarna i mindre bitar så går det mycket fortare att koka dem mjuka, tar då bara ca 15 minuter (tiden beror förstås på hur små bitar man skär).
Potatismoset är som andra potatisrätter allra godast precis när det är nygjort och varmt. Det svalnar snabbt så gör moset när det du ska äta till är klart.
Tips & tricks
Ta helst en mjölig potatissort så blir moset fluffigare.
GI Tips
Potatismos har högt GI.
Variationstips
Prova att ta både vanlig potatis och sötpotatis, hälften hälften. Prova också grädde istället för mjölk.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Peter Malmberg
Jag brukar göra min mos med svartpeppar salt och flytande margarin och mjölk och lite grädde.
webmaster
Svar till
Merja
️ Skrivet av Susanne
Potatisen är ju väldigt varm så det brukar bli lagom varmt ändå tycker jag men visst kan man värma mjölken om man vill det. Annars kan man ju även värma på potatismoset om man inte tycker det är tillräckligt varmt.
️ Skrivet av Merja
Ska man inte värma mjölken först som man rör ner i potatisen?
webmaster
Svar till
Joakim
️ Skrivet av Susanne
Ja det är mycket möjligt! Det ska jag prova! Tack för bra tips! :)
️ Skrivet av Joakim
Att man ska använda en mjölig potatissort är bara en preferens och inget som du t.ex. hör kockar rekommendera. Fast potatis blir i min (och många med mig) mening MYCKET godare även som mos! Prova själv och avgör! Skillnaden är milsvid!
webmaster
Svar till
zahraa jassim
️ Skrivet av Susanne
Nej man måste verkligen inte ha persilja på potatismoset. När det står \"ev.\" framför en ingrediens i ingredienslistan är det en förkortning för \"eventuellt\", vilket alltså betyder att det går bra att hoppa över.
️ Skrivet av zahraa jassim
måste man ha persilja på potatismosen.
webmaster
Svar till
Erik
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
️ Skrivet av Erik
ett bra tip för potatismos i matlåda:
blanda ut med mjölk det ska kännas som det är för mycket men blanda in ordentligt så blir det kanon när det ska värmas i mikrovågsugn
️ Skrivet av Minna
Det kan låta udda, men jag lagar aldrig potatismos utan vitlök. För alla vitlöksälskare så ger jag rådet att pressa i valfri mängd vitlöksklyftor (jag brukar ha 1-3) alternativt några teskedar vitlökspulver. Ingen har ännu klagat, inte ens min kräsna lillebror ;P
Svar till
cecilia gyllenhammar
️ Skrivet av Minna
Kolla hurudan potatis du använder, till mos passar mjölig potatis, medan fastare potatis passar bättre då den bara skall kokas. Det står oftast på påsen eller liknande, hurudan potatis det är frågan om.
️ Skrivet av Maya
om man tillsätter lite Aromat så bli d ännu godare.
️ Skrivet av Rune Johansson
Det blir POTATISMOS
Mat tips : Istället att koka potatis varje dag Koka mycket potatis Det som blir över
Pressa potatisen i en press när potatisen svalnat Lägg potatisen i en burk I kylskåpet Nästa dag du skall äta lägg den pressade potatisen på en talrik i Mikrovågs ugnen
Ta Smör Mjölk Vitpeppar i den pressade potatisen När det blivit varmt rör runt med en gaffel Det blir POTATISMOS
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till tejen: Ja det går jättebra med elvisp!
️ Skrivet av Johanna
tejen: Använd en gammal vinflaska eller liknande flaska och mosa potatisen med den. Det gör jag alltid och det funkar jättebra. Lite permesan i moset gör också det lilla extra för smaken!
️ Skrivet av tejen
funkar det om man mosar med elvisp? för jag har ingen potatis-mosare...
️ Skrivet av Malin
Svar till Cecilia Gyllenhammar: Mos blir ofta klistrigt ju mer man rör i det, därför är det inte alltid en hit att elvispa det. Testa med press eller potatisstöt istället. Lycka till!
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra svar Marre, jag har skrivit in det i receptet!
️ Skrivet av Marre
Använd mjölig potatis, då blir det fluffigt
️ Skrivet av cecilia gyllenhammar
varför blir mitt mos ofta "klistrigt" tacksam för svar, ensam med tre barn
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar til Huanji: Ja man kan blanda bara potatismos och mjölk, men det får inte lägre GI.
️ Skrivet av Huanji
Min vän har lärt mig att bara blanda potatis och lite mjölk...också gott, lägre GI,tycker jag.
️ Skrivet av nella
peppar i moset är så gott om man gillar lite starkare mos....
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till ...: Tillsätt mera mjölk tills det får den konsistens du vill ha. Angående rulltårtan (som inte har något med potatismos att göra), så kanske du gör den för tunn eller för tjock, har den för länge inne i ugnen eller om du inte rullar ihop den när den är varm, den ska inte hinna bli kall innan du rullar ihop dem. Vänligen skriv dina kommentarer på det recept som din fråga gäller.
️ Skrivet av Röv...
Varenda gång misslyckas jag med recept på den här sidan. Lite tips eftersökes så att exempelvis rulltårtan inte spricker sönder eller att moset som nu blir som karlssons klister :P