Rapsolja

rapsolja
Rapsolja, till vänster varmpressad rapsolja som har en ljusare färg och till höger kallpressad rapsolja som har en mörkare färg.

Rapsolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att man pressar rapsfrön.

Kallpressad och varmpressad

Kallpressad rapsolja har ofta en nötig och mer eller mindre fyllig smak. Färgen är också gulaktig. Varmpressad rapsolja har en neutral smak och en ljusare färg. Kallpressad rapsolja går oftast bra att använda till stekning och bakning men bör undvikas då en neutral smak önskas som t.ex. till majonnäs och aioli. Då bör man istället använda varmpressad rapsolja som har en neutral smak och kan användas till det mesta.

Till vad kan man använda rapsolja?

Rapsolja går bra att använda till bakning och stekning i temperaturer upp till 180°C. Men när temperaturen överstiger 200°C under en längre tid uppstår bismaker så undvik att använda rapsolja vid t.ex. fritering. (Bismakerna beror på att fleromättade fettsyror bryts ner vid högre temperaturer.)

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rapsolja.

Energi: 884 kcal
Kolhydrater: 0 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 0 g
Fett: 100 g (varav mättat fett: 7.6 g, enkelomättat fett: 62 g, fleromättat fett: 30 g)
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Bland andra matoljor.

Pris:

Från 30 kr/l och uppåt

Ersätt med:

Matolja, olivolja, smör.

Vad väger rapsolja?

Måttomvandla rapsolja mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Per Fagerli
Hej vet inte ni att rapsolja inte är människoföda? Det är under alla kritik

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Matfett |


Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest