Rapsolja
Recept med Rapsolja
Näringsvärden
Vikt-Volym
Rapsolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att man pressar rapsfrön.
Kallpressad och varmpressad
Kallpressad rapsolja har ofta en nötig och mer eller mindre fyllig smak. Färgen är också gulaktig. Varmpressad rapsolja har en neutral smak och en ljusare färg. Kallpressad rapsolja går oftast bra att använda till stekning och bakning men bör undvikas då en neutral smak önskas som t.ex. till majonnäs och aioli. Då bör man istället använda varmpressad rapsolja som har en neutral smak och kan användas till det mesta.
Till vad kan man använda rapsolja?
Rapsolja går bra att använda till bakning och stekning i temperaturer upp till 180°C. Men när temperaturen överstiger 200°C under en längre tid uppstår bismaker så undvik att använda rapsolja vid t.ex. fritering. (Bismakerna beror på att fleromättade fettsyror bryts ner vid högre temperaturer.)
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rapsolja.
Energi: | 884 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 0 g |
Fett: | 100 g (varav mättat fett: 7.6 g, enkelomättat fett: 62 g, fleromättat fett: 30 g) |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Bland andra matoljor.Pris:
Från 30 kr/l och uppåtErsätt med:
Matolja, olivolja, smör.Vad väger rapsolja?
Måttomvandla rapsolja mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!