Kaffekladdkaka

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 3 msk kakao
- 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk vatten
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull som rymmer all smet.
När drygt hälften av smöret smält, tag bort kastrullen från värmen och låt resten av smöret smälta av den befintliga värmen.
- 100 g smör
Smält smör. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kakao till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar och kör ca 20 sekunder på högsta effekt.)
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 3 msk kakao
Socker, vanilj, salt, kakao tillsatt. Smeten blandad. -
Blanda vatten och snabbkaffepulver till kaffe.
(Man kan också använda färdigbryggt kaffe, men det ska helst vara lite starkare smak på det än det man dricker.)
- 2 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk vatten
Kaffe. -
Tillsätt kaffet och vetemjöl till kladdkakesmeten.
Blanda till en jämn smet. (Använd gärna elvisp med vispar och kör på lägsta effekt tills det blivit blandat.)
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Kaffe och vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
(Tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir. Har man en större form så blir tiden kortare. För att se när den är klar så öppna ugnsluckan och skaka försiktigt, när kakan svajar i mitten men inte längst ute i kanten så tycker jag den är lagom.)
Ogräddad kaffekladdkaka. Färdiggräddad kaffekladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna och sedan stelna i rumstemperatur och sedan gärna även i kylskåp.
Servera med vispad grädde eller glass.
Kaffekladdkakan har stelnat. Kaffekladdkakan serverad.