| Julmat |

Skållad skalad mandel

Skålla och skala mandel är enkelt och gott som tillbehör till glögg eller som ingrediens i olika bakverk där man av inte vill ha med skalet på mandeln.
skållad skalad mandel
Tid: 20 minuter
valfri mängd mandel

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Häll upp vatten i en kastrull, det ska vara minst så mycket att sötmandlarna täcks när du senare häller i dem.

    Koka upp vattnet.

    instruktion steg 1 skållad skalad mandel
    Koka upp vatten.
  2. Häll i sötmandeln och låt koka ganska exakt 1 minut. Koka dem inte längre för då kan de bli sega.

    instruktion steg 2.1 skållad skalad mandel
    Mandeln kokar.
    instruktion steg 2.2 skållad skalad mandel
    Mandeln har kokat 1 minut.
  3. Häll genom en sil och spola av mandlarna i kallt vatten.

    instruktion steg 3 skållad skalad mandel
    Spola i kallt vatten.
  4. Ta av skalet som nu lossnar lätt. Det enklaste tycker jag är att ta ett grepp runt mandeln med tummen och pekfingret och sedan trycka så att den spetsiga delen av mandeln skjuter ut ur skalet. Testa några gånger så du får snits på det så går det riktigt snabbt!

    (Man kan också lägga mandlarna på en kökshandduk och vika ihop och gnugga dem mot varandra så lossnar skalen delvis så det går fortare att plocka bort skalen, men det går snabbare (och är roligare) att skjuta ut dem som beskrivet ovan.)

    Lägg de fuktiga mandlarna på ett hushållspapper eller handduk så att de får torka. När de torkat är de klara att serveras eller använda till annat.

    instruktion steg 4 skållad skalad mandel
    Mandlarna torkar.

Hållbarhet och förvaring

Förvara mandlarna i försluten plastpåse, helst svalt i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Minst en vecka i kylskåp. Längre än så har jag inte själv provat men det är mycket möjligt de håller sig betydligt längre. Det bästa är att smaka på dem så märker du om de är ok eller inte.
Skrivet av Sandra
Hur länge kan dom förvaras i kylen innan dom blir dåliga? Möglar dom när dom inte är bra längre, eller ändrar dom lukt/utseende? Själv har jag ingen aning, haha.

Jag står och kokar knäck och lyckades skålla för många mandlar, så ett snabbt svar skulle uppskattas! :-)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest