Recepten.se – Recept> Frukost> Mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt

God och enkel gröt som du gör med mannagryn och mjölk, antingen i en kastrull på spisen eller direkt på tallriken i mikron.
mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt serverad med mjölk och hallonsylt.
Skriv ut   Mejla
Tid: 10 minuter
Mängd: 2 portioner

Ingredienser:

Servering:

Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp.

    I mikro: Mät upp halva satsen (en portion), mjölk och salt på en tallrik och kör på full effekt i mikron i 2 minuter.

    instruktion steg 1.1 mannagrynsgröt
    Mjölk och salt.
    instruktion steg 1.2 mannagrynsgröt
    Låt koka upp.
  2. Vispa ner mannagrynen. Sänk värmen till svag värme och låt småputtra ca 4 minuter tills gröten är lagom tjock. Vispa lite då och då.

    I mikro: Kör en minut på full effekt. Vispa runt. Kör 2 minuter på medeleffekt.

    instruktion steg 2.1 mannagrynsgröt
    Vispa ner mannagrynen.
    instruktion steg 2.2 mannagrynsgröt
    Låt koka på svag värme.
    instruktion steg 2.3 mannagrynsgröt
    Mannagrynsgröten börjar bli tjock d.v.s. klar.
  3. Servera mannagrynsgröten med mjölk och äppelmos eller sylt.

    instruktion steg 3 mannagrynsgröt
    Färdig mannagrynsgröt.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (422 g): 314 kcal, 35 g kolhydrater, 12 g fett, 14 g protein, 1 g fibrer

Variationstips

Servera med olika tillbehör t.ex. färska bär.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av thuva
det var jätte gott men lång tid:( men good iallafall
Skrivet av Millan
Om tillagning i mikro.
Glöm inte att vispa gröten ordentligt efter att ha kokat mjölken
q med grynen. Annars får man gryn underst och mjöl ovanpå.Min gamla mikro kräver att jag kokar den varma mjölken med grynen i 1,5-2 minuter och vispar därefter.

Jag tycker att mannagrynsgröt är supergott med blåbärssoppa i stället för sylt.
Skrivet av Eleonora
Jag gjorde mannagrynsgröt imorse, gott men tog lång tid att göra :(
Skrivet av Marie Franzen
Ange gärna kolhydratnivå per 100g. Bra för oss diabetiker att veta.
Skrivet av emmy
Kör alltid detta recept och blir perfekt varenda gång!
Skrivet av Fredrik Andersson
Mikrometoden funkade väldigt dåligt. Det blev en kaka av halvtillagade mannagryn med het mjölk ovanpå. Blandade runt innan och körde två minuter 750w.
Svar till Ebba Skrivet av Susanne
Kanske för hög värme efter att mjölken kokat upp. Viktigt att sänka värmen till svag värme när man vispar i mannagrynen. Om du har en gammal spis som är långsam  kanske du ska låta grytan stå vid sidan av plattan någon minut eller två innan du sätter tillbaka den och låter småkoka på svag värme.
Skrivet av Ebba
Hej

Mannagrynen blev klumpar.. Vad gjorde jag fel?

Mvh
Ebba
Svar till Maja Skrivet av Susanne
Tack så mycket!
Skrivet av Maja
Tack för en så otroligt inspirerande receptblogg. Jag är inte alls bra på att laga mat men du får det att verka så enkelt så man blir motiverad. Ska testa göra denna gröt. I vanliga fall har jag abonnemang på matkassor med enklare recept men din blogg inspirerar till mer. Har inte så bra ekonomiskt heller så denna rätt var bra. Ett tips till andra som har svårt med ekonomin och svårt att prioritera vad för mat som ska köpas är mitt tips att hitta bra rabatter och rabattkoder. Ha det toppen!
Du är bäst!
Maya
  1
Recept och foto: Susanne Jarl