Lammfärsbullar i tomatsås

Ingredienser:
Tomatsås:
- 1 msk olja
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 800 g (2 burkar à 400 g) hela tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk sambal oelek
- 1 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk mynta
Köttbullar:
-
Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer minst 2,5 liter om du gör en sats. Sänk värmen till medel.
- 1 msk olja
Hetta upp oljan. -
Hacka löken och vitlöken fint.
Fräs löken och vitlöken i oljan tills den blivit genomskinlig utan att bli bränd.
Fräs i oljan. Färdigfräst. -
Häll på de hela tomaterna och såsen de ligger i. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek och lägg i buljongtärning.
- 800 g (2 burkar à 400 g) hela tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk sambal oelek
Häll på tomater. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och sambal oelek. -
Tillsätt strösocker, salt, timjan och mynta.
Låt koka på svag värme ca 20 minuter. Under tiden gör du lammfärsbullarna.
- 1 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk mynta
Tillsätt strösocker, salt, timjan och mynta. -
Lägg lammfärsen i en bunke. Hacka vitlöken fint. Tillsätt vitlöken, ägg, salt, svartpeppar och mynta till färsen.
Rör till en jämn smet.
Ingredienser till lammfärsbullar. Lammfärsbullesmeten blandad. -
Forma smeten till bollar och lägg på en skärbräda.
Otillagade lammfärsbullar. -
När tomatsåsen kokat klart. Smaka gärna på den och tillsätt ev. mera salt.
Smaka av. -
Lägg sedan i köttbullarna i tomatsåsen, använd gärna sked så det inte skvätter tomatsås.
Tryck försiktigt ner köttbullarna så att alla lammfärsbullar hamnar under ytan.
Låt koka på svag värme ca 5 minuter.
Använd sked för att undvika att det skvätter tomatsås. Lägg i köttbullarna. Småkoka.