Krabbelurer

Stek goda krabbelurer eller pösplättar som de också kallas till lyxig frukost, lunch eller mellanmål. Receptet är många barns favorit. Servera dem nygräddade, gärna med vispad grädde och sylt.
krabbelurer
Tid: ca 30 minuter
4 portioner

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Knäck ägget i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa med elvisp till en ljusgul pösig smet.

    krabbelurer steg 1: ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    krabbelurer steg 1: ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  2. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.

    krabbelurer steg 2: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
  3. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket.)

    krabbelurer steg 3: mjöl och mjölk tillsatt
    Mjöl och mjölk tillsatt.
    krabbelurer steg 3: krabbelursmeten klar
    Krabbelursmeten klar.
  4. Värm upp en plättpanna med en klick smör på varje plätt. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    krabbelurer steg 4: en klick smör på varje plätt
    En klick smör på varje plätt.
    krabbelurer steg 4: dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  5. Lägg en klick smet i varje och stek ca 3-4 minuter på varje sida på svag-medelvärme så att krabbelurerna får fin färg och blir genomstekta utan att bli brända.

    • ca 50 g smör att steka i
    krabbelurer steg 5: stek på ena sidan
    Stek på ena sidan.
    krabbelurer steg 5: stek på andra sidan
    Stek på andra sidan.
  6. Häll socker i en djup tallrik och vänd krabbelurerna i sockret direkt när du tar ur dem från stekpannan.

    Låt svalna och servera dem ljumna med vispad grädde och sylt.

    krabbelurer steg 6: en krabbelur vänds i strösocker
    En krabbelur vänds i strösocker.
    krabbelurer steg 6: krabbelurer redo att serveras
    Krabbelurer redo att serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (121 g): 379 kalorier, 57 g kolhydrater, 13 g fett, 7 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Överblivna krabbelurer kan förvaras i kylskåp där de håller sig minst en vecka. De kan även frysas och håller sig då minst 3 månader. De kan värmas i mikro. De är dock godast nygräddade.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Loggie
Riktigt gott recept som jag va tvungen att testa med familjen. Detta blev en av barnens favoriter. De va puffiga och påminner om doughnuts eller munkar. När de steker så känner man den goda vaniljsmaken även vid varje tugga. Ska testa att lägga till kanel och muskotnöt nästa gång för att få den att smaka mer som doughnuts. Mums!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest