Kiwisorbet

Gott och enkelt recept på kiwisorbet med endast 3 ingredienser - kiwi, äggvitor och strösocker. Gott till dessert eller som lyxigt mellanmål.
Kiwisorbet
Tid: 15 minuter + 4 timmar i frysen
2 portioner

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala och mosa kiwin med en gaffel eller använd mixerstav eller matberedare.

    mosad kiwi
    Mosad kiwi.
  2. Häll äggvitor i en torr och fettfri bunke. Tillsätt strösocker eller fruktsocker.

    Vispa till ett fast skum med elvisp. Det ska gå att vända upp-och-ner på bunken utan att det rinner ut.

    äggvitor och socker
    Äggvitor och socker.
    äggvitor och socker vispat
    Äggvitor och socker vispat.
  3. Tillsätt den mosade kiwin och vänd ner den. Rör om till en jämn smet.

    mosad kiwi tillsatt
    Mosad kiwi tillsatt.
    kiwisorbet-smeten klar
    Kiwisorbet-smeten klar.
  4. Häll i en burk och låt stå i frysen i minst 4 timmar.

    Rör om och "mosa" glassen med en gaffel ungefär en gång i halvtimmen de första två timmarna.

    kiwisorbet i en plastburk
    Kiwisorbet i en plastburk.
  5. Låt tina en halvtimme innan servering i rumstemperatur eller en timme i kylskåp.

    Skeda upp i portionsglas och servera eventuellt med färsk skivad kiwi.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (166 g): 132 kalorier, 25 g kolhydrater, 0 g fett, 5 g protein, 5 g fibrer

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Jo det är det enligt den definition av vegetariskt jag har på recepten.se och som även sammanfaller med vad majoriteten av befolkningen anser ordet betyda och det är köttfritt, d.v.s. inga döda djur. Det du syftar på kallar jag och många andra vegansk. Kiwisorbeten är inte vegansk eftersom den innehåller ägg.
Skrivet av Malin
Den är inte vegetarisk om du har ägg i den.
Svar till pernilla Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om det! :)
Skrivet av pernilla
detta recept var väldigt gott
Svar till Jessica Skrivet av Susanne

Ja skillnaden är att med glassmaskin så blir inte glassen så isig som den blir utan glassmaskin. Det beror på att glassmaskinen har en rotor som roterar under infrysningen och som slår sönder iskristallerna.

Utan glassmaskin så kan man ta ut glassen ur frysen och röra om då och då för att få liknande effekt men det blir förstås inte lika bra som med en glassmaskin som rör om konstant.

Detta gäller alla sorters glass och sorbet, men det märks störst skillnad på sådan glass eller sorbet som innehåller låg andel fett i förhållande till vätskan. Så för glass som man gör på yoghurt gör en glassmaskin mycket stor skillnad.

Just för det här receptet så blir det ganska bra utan glassmaskin tycker jag. Jag har endast gjort det här utan glassmaskin själv, men förmodligen blir det ännu bättre med glassmaskin.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest