Kalvstek

kalvstek
Kalvstek. Finns att köpa med eller utan nät. Nätet kan tas av före eller efter tillagning.

Kalvstek är kalvens motsvarighet till nötstek och rostbiff.

Kalvköttet är finare och dyrare eftersom det är mörare och saftigare än från det fullvuxna djuret.

Kalvstek bör tillagas genom att helstekas.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kalvstek:

  • Blodig: 60°C
  • Medium: 65°C
  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalvstek.

Energi: 110 kcal
Kolhydrater: 0 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 20 g
Fett: 3.1 g (varav mättat fett: 1.2 g)
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Färsk i köttdisken i välsorterade affärer.

Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa ca 1 år.

Pris:

ca 90-150 kr/kg

Köptips:

Passa på att köpa och frysa in när priset är lågt.

Ersätt med:

Nötstek, fransyska, älgstek, lammstek, fläskstek.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest