Kanelstång
Recept med Kanelstång
Näringsvärden
Kanel finns att köpa som hela kanelstänger och som malen kanel.
Kanel används i många bakverk, desserter och i olika maträtter. Det är en mycket vanlig krydda som är ganska billig att köpa.
Förutom att ger en god smak och luktar gott så är kanel även en hälsosam krydda som är bra mot diabetes och ger stabilare blodsocker samt sänker skadliga blodfetter. Dock ska man inte äta teskedsvis med kanel, då för stora mängder kan ge leverskador av ämnet kumarin som finns i kanel.
Vild kanel växer i Sri Lanka och södra Indien och odlas bland annat i Sydamerika.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kanelstång.
Energi: | 243 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 27 g (varav sockerarter: 2.2 g) |
Protein: | 4 g |
Fett: | 1.2 g |
Fibrer: | 53 g |
Tips och info
Engelskt namn:
cinnamonFinns i affären:
I kryddhyllan.GI tips:
Kanel sänker GI-värdet på det du äter. Forskningsresultat har visat att försökspersoner som åt risgrynsgröt kryddad med 6 g kanel fick mycket fina blodsockervärden jämfört med de som åt risgrynsgröten utan kanel.Hållbarhet och förvaring:
Torrt i rumstemperatur i flera år.Pris:
ca 8 kr för 6 st kanelstängerErsätt med:
Svårt att ersätta. I vissa recept kan kanelstång uteslutas och man tar mer av övrig smaksättning istället eller tillsätter malen kanel.