Hur mycket russin är brukligt att ha i för en sats?
Vörtbröd

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2,5 dl julmust
- 2,5 dl porter
- 25 g jäst för matbröd eller söta degar
- 2 tsk salt
- 1 dl (140 g) mörk sirap eller brödsirap
- 1 tsk nejlikor
- 2 msk pomeransskal
- ca 1,4 liter (800 g) rågsikt
Utrustning:
-
köksmaskin
eller elvisp
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter. Rör om och värm på tills det är 37°C. Nu är degvätskan klar.
(Tänk på att röra om i botten så att värmen jämnar ut sig. Stoppa ner ett finger för att känna att det är 37°C, då ska det varken kännas varmt eller kallt.)
Smält smör. Degvätskan. -
Smula jästen i en degbunke.
(Tips för att mäta upp 25 g jäst: Skär på diagonalen.)
(Använda gärna en köksmaskin till detta recept. Man kan även använda elvisp med degkrokar eller arbeta för hand.)
- 25 g jäst för matbröd eller söta degar
Smulad jäst. -
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills det lösts upp. Häll på resten.
Lös upp jästen i lite av degvätskan. -
Tillsätt sirap, salt, nejlikor, pomeransskal. Rör om.
- 2 tsk salt
- 1 dl (140 g) mörk sirap eller brödsirap
- 1 tsk nejlikor
- 2 msk pomeransskal
Smaksättning tillsatt. Degvätskan blandad. -
Arbeta in mjölet tills degen är smidig och släpper bunkens kant. Spara lite till utbakning.
Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand.
(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det.)
- ca 1,4 liter (800 g) rågsikt
Mjöl tillsätts. Degen arbetas med köksmaskin. -
Låt degen jäsa i bunken under en bakhandduk i ca 2 timmar.
Degen före jäsning. Degen efter jäsning. -
Tag upp degen och knåda lite försiktigt. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och forma till avlånga limpor och lägg på en plåt.
(Använd bakplåtspapper på plåten om du inte har non-stick-beläggning på din plåt.)
Degen knådas lite. Limpor på plåt. -
Låt limporna jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.
Vörtbrödet har jäst. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler under bakhandduk. Förvara i plastpåse. Vörtbrödet går bra att frysa.
Färdiggräddat vörtbröd.
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Hur mycket russin är brukligt att ha i för en sats?
Recept?
Kram o God fortsättning
Önskar
Marita i Asarum Blekinge

webmaster
Nu upptäckte jag Ditt recept på vörtbröd, så nu ska jag baka både det och det mörka brödet, vill ha många varianter på frukost brödet. De kryddor du har i vörtbrödet, är det de som ersätter den vörtmix, som finns i mitt recept, ser också att det är 0,5 l, vätska och i mitt är det 0,3 l. Då min hustru levde, var bakningen en gemensam sak, och jag har fortsatt, snart 5 år sedan jag blev ensam. Kan inte tänka mig att gå på affären och köpa matbröd. Nu har jag tagit tid av Dig igen! Med vänlig hälsning
Berndt S