Saltgurka - färsksaltad

Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
saltgurka
Tid: 10 minuter + 1 dygn i kylskåp
1 kg

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Häll upp vattnet i en glasburk eller plastburk som rymmer minst den dubbla mängden vatten.

    plastburk med vatten
    Plastburk med vatten.
  2. Tillsätt saltet. Rör om med en sked tills allt salt löst upp sig i vattnet. Det tar ca 1-2 minuter.

    rör tills saltet lösts upp
    Rör tills saltet lösts upp.
  3. Tvätta gurkorna och lägg dem i saltvattnet.

    gurkor i saltvatten
    Gurkor i saltvatten.
  4. Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.

    • ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
    körsbärslöv och svartvinbärslöv
    Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
  5. Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.

    Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.

    dillen ilagd
    Dillen ilagd.
  6. Servera den färdiga saltgurkan i t.ex. sallad eller som smörgåspålägg. Min favorit är leverpastej och saltgurka.

    en saltgurka
    En saltgurka.

Tips & tricks

För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem. Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!

GI Tips

Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.

LCHF Tips

Innehåller nästan inga kolhydrater.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser!

Variationstips

Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.

Planeringstips

Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anki Nilsson
Smakar denna variant liknande den man köper färdigsaltad i butikens ”tunnor” ?
Skrivet av Catharina Björkman
Hur länge håller det i kylen?
Skrivet av Theresia.bergsten
Röda vinbärsblad helt fel?
Skrivet av Olle
Jätte-enkelt att följa och blev dundergott!
Skrivet av madde
jättegod och snabb att göra

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest