Recept på saltgurka - färsksaltad gurka från Östergötland. Denna gurka smakar salt och dill och är jättegod! Det innehåller ingen ättika eller socker. Mycket gott och enkelt att göra själv!
Färsksaltad gurka - saltgurka från Östergötland. Den godaste av alla gurkor! Smakar salt och dill. Ingen ättika.
Om du har tillgång till svartvinbärslöv och körsbärslöv så lägg gärna i sådana blad. Försök att trycka ner dem så mycket som möjligt under vattenytan, det kan vara bra att försöka få in dem under gurkorna för att lyckas med detta.
ev. 10-20 st svartvinbärsblad och körsbärslöv
Körsbärslöv och svartvinbärslöv.
Klipp dillen i mindre bitar och lägg i. Försök att trycka ner allt under vattenytan. Lägg dillkronorna upp och ner och sätt sedan på locket som hjälper till att få ner det mesta av dillkronorna under vattenytan.
Ställ in i kylskåpet. Efter ett dygn kan du börja äta av gurkorna.
För krispigare saltgurka - låt gurkorna ligga i kallt vatten i kylskåp över natten innan du lägger in dem.
Saltgurka är inte onyttigt varken kalorimässigt eller enligt GI-metoden. Däremot innehåller de mycket salt som man inte ska äta för mycket av så ät saltgurka med måtta!
GI Tips
Saltgurka har lågt GI eftersom de knappt innehåller några kolhydrater.
LCHF Tips
Innehåller nästan inga kolhydrater.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser!
Variationstips
Fungerar även med squash. Picka gärna med provsticka, ca 10-15 stick per grönsak.
Planeringstips
Passa på att göra saltgurka när det är säsong för smågurkor s.k. Västeråsgurka i augusti-september.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig ca 1 vecka i kylskåp.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Lena
Perfekt
️ Skrivet av Anki Nilsson
Smakar denna variant liknande den man köper färdigsaltad i butikens ”tunnor” ?
️ Skrivet av Catharina Björkman
Hur länge håller det i kylen?
️ Skrivet av Theresia.bergsten
Röda vinbärsblad helt fel?
️ Skrivet av Olle
Jätte-enkelt att följa och blev dundergott!
️ Skrivet av madde
jättegod och snabb att göra
️ Skrivet av Kjell Johansson
Jag vill förvara mina inlagda hela västeråsgurkor enl receptet i min kalla källare vad kan jag göra mer för att få hållbarheten längre
Svårt glufsa i sig allt på kort tid
MVH Kjell
️ Skrivet av Jonas Näslund
Otroligt bra och enkelt recept. Sprider detta i Finland just nu! 😊
webmaster
Svar till
Birgit sjöblom
️ Skrivet av Susanne
Jag brukar lägga in även stora gurkor. De kanske behöver ligga någon dag extra för att bli lagom salta. Jag tycker gurkan håller sig bättre både i konsistens och att den inte blir för salt om man lägger in den hel. Delar man den blir den salt snabbare och sedan får man vara snabbare med att äta upp den.
️ Skrivet av Birgit sjöblom
Hej ! Om gurkorna är stora kan man skiva dom eller dela dom.? Har lyckats få så stora västeråsgurkor!
webmaster
Svar till
Arne
️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och tack för att du skrev!
️ Skrivet av Arne
Mycket fint recept, Åt en jädrans massa av denna saltgurka tillsammans med ett par glas av min trogna whisky. Livet är härligt!
Arne Nilsson, Borås
webmaster
Svar till
Uffe Johansson
️ Skrivet av Susanne
Det finns olika sorters dill som man kan så själv, de flesta sorter ger både blad och kronor. Hur bladen och kronorna ser ut varierar med sorten. Vissa sorter som ger fler kronor kallas krondill och de sorter som ger tätare blad kallas bladdill. Men de flesta sorter ger som sagt både blad och kronor.
️ Skrivet av Uffe Johansson
Måste bara nämna: Jag kan inte finna någon skillnad mellan bladdill och krondill, förutom att man låter den senare växa mer.
webmaster
Svar till
Per-Göran Lindau
️ Skrivet av Susanne
En funktion för det kommer så småningom.
webmaster
Svar till
Per-Göran Lindau
️ Skrivet av Susanne
Ja inlagd gurka brukar innehålla ättika m.m. Då håller sig gurkorna mycket längre tid och kan även förvaras i temperaturer upp till rumstemperatur. Men det blir inte lika gott som detta. :)
️ Skrivet av Per-Göran Lindau
Vart lägger jag mina favoritrecept
️ Skrivet av Per-Göran Lindau
Hej, du säger färsksaltad gurka, finns det andra inläggningsvarianter oxå
webmaster
Svar till
Lise-Lotte Rudholm
️ Skrivet av Susanne
Ja det är samma sak men med slanggurka. :)
️ Skrivet av Lise-Lotte Rudholm
"Lättsaltat slanggurka" åt min mamma som barn i Motala, hon älskade det.
webmaster
Svar till
Agneta
️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr blir inte gurka bra att frysa. Generellt blir inte grönsaker som innehåller mycket vatten bra att frysa. Det beror på att när vatten fryser så blir volymen större och i en grönsak så sprängs den då sönder när vattnet fryser och därför blir det mosigt när man tinar den.
️ Skrivet av Agneta
Kan jag frysa insaltgurkan i sin lag?
webmaster
Svar till
Magnus
️ Skrivet av Susanne
Jag brukar ha mina i hela tiden tills jag äter dem för de håller sig bäst då. 1-2 veckor har jag mina i spadet men de är godast första veckan tycker jag.
️ Skrivet av Magnus
Hur länge ska/kan man ha gurkorna kvar i saltlagen? Jag provar lite olika varianter och tycker att dillen snabbt "förstör" smaken.