Kolaglasstårta

Ingredienser:
- 100 g mörk choklad
- 8 dl vispgrädde
- ca 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk flingsalt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 26 cm i diameter
-
Hacka chokladen. Använd en vass kniv och skär chokladen i små bitar på en skärbräda.
- 100 g mörk choklad
Hackad choklad. -
Mät upp grädden, (men spara ca 0,25 dl till garneringen) i en bunke som rymmer minst 2 liter. Vispa grädden, lite lösare än man brukar.
(Den exakta mängden grädden här är inte jättenoga, det går utan problem att ta plus/minus en deciliter eller mer beroende på hur mycket man har hemma och hur söt man vill att tårtan ska bli. Ju mer grädde desto större tårta och mindre sött. Ta inte mer grädde än att den ryms i formen bara. På bilderna har jag tagit exakt den mängd som står i receptet.)
- 8 dl vispgrädde
Lättvispad grädde. -
Tillsätt två tredjedelar (2/3), ca 250 g av den karamelliserade mjölken. Spara resten till garneringen.
Tillsätt vaniljsockret.
- ca 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
2/3 burk karamelliserad mjölk och vaniljsocker tillsatt. -
Vispa med elvispen till en jämn smet och undvik att vispa för länge så att smeten blir för tjock. Om den blir för tjock kan man tillsätta mera grädde och vispa.
(För att undvika att smeten blir för tjock är det viktigt att bara vispa grädden lätt i steg 2. Vaniljsocker och kolakrämen gör grädden tjockare.)
Grädde, karamelliserad mjölk och vaniljsocker blandat. -
Tillsätt tre fjärdedelar (3/4), ca 75 g av den hackade chokladen. Spara resten till garneringen.
Blanda till en jämn smet. Det går bra att använda elvispen på lägsta hastighet.
Hackad choklad tillsatt. Glass-smeten klar. -
Häll glass-smeten i formen.
(Spara bunken och visparna till elvispen som kan användas i nästa steg utan att diskas mellan.)
Glass-smet i formen. -
Mät upp resten av grädden (ca 0,25 dl = 1/4 dl), resten av den karamelliserade mjölken (ca 1/3 burk = ca 150 g) samt flingsalt i bunken.
Vispa på lägsta hastighet till det blivit en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mera flingsalt om du vill ha mer salt smak.
- 0,5 tsk flingsalt
Resten av grädden och karamelliserad mjölk samt flingsalt. Salt kolakräm klar. -
Bred över kolakrämen ovanpå kolaglass-smeten.
Strö över resten av den hackade chokladen (ca 25 g).
Ställ in glasstårtan i frysen i minst 6 timmar.
Salt kolakräm utbredd ovanpå glass-smeten. Resten av hackade chokladen ovanpå. Redo för frysen. -
Vid servering: Ta ut glasstårtan från frysen och låt stå ca 5-10 minuter i rumstemperatur innan du lossar den löstagbara kanten. Ta sedan bort kanten och servera.
Glassen är lagom hård. Vill man ha den ännu mjukare kan man ta ut den och låta den stå ca 30-60 minuter i kylskåp före servering.
Glasstårtan klar för servering. En bit kolaglasstårta.