Kolaglasstårta

En fantastiskt god och lyxig glasstårta med kola och choklad, toppad med salt kolasås och hackad choklad. Dessutom går det otroligt snabbt att göra tårtan och sedan gör tiden i frysen resten av jobbet. Glassen blir perfekt i frysen utan iskristaller och den behöver inte röras om. Går utmärkt att förbereda långt innan gästerna kommer, månader innan om man så vill.
kolaglasstårta
En ljuvligt god glasstårta med kolasmak och chokladbitar toppad med salt kolasås och choklad.
Tid: 30 minuters jobb + 6 timmar i frysen
ca 10 bitar

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Hacka chokladen. Använd en vass kniv och skär chokladen i små bitar på en skärbräda.

    kolaglasstårta steg 1: hackad choklad
    Hackad choklad.
  2. Mät upp grädden, (men spara ca 0,25 dl till garneringen) i en bunke som rymmer minst 2 liter. Vispa grädden, lite lösare än man brukar.

    (Den exakta mängden grädden här är inte jättenoga, det går utan problem att ta plus/minus en deciliter eller mer beroende på hur mycket man har hemma och hur söt man vill att tårtan ska bli. Ju mer grädde desto större tårta och mindre sött. Ta inte mer grädde än att den ryms i formen bara. På bilderna har jag tagit exakt den mängd som står i receptet.)

    kolaglasstårta steg 2: lättvispad grädde
    Lättvispad grädde.
  3. Tillsätt två tredjedelar (2/3), ca 250 g av den karamelliserade mjölken. Spara resten till garneringen.

    Tillsätt vaniljsockret.

    kolaglasstårta steg 3: karamelliserad mjölk och vaniljsocker tillsatt
    2/3 burk karamelliserad mjölk och vaniljsocker tillsatt.
  4. Vispa med elvispen till en jämn smet och undvik att vispa för länge så att smeten blir för tjock. Om den blir för tjock kan man tillsätta mera grädde och vispa.

    (För att undvika att smeten blir för tjock är det viktigt att bara vispa grädden lätt i steg 2. Vaniljsocker och kolakrämen gör grädden tjockare.)

    kolaglasstårta steg 4: grädde, karamelliserad mjölk och vaniljsocker blandat
    Grädde, karamelliserad mjölk och vaniljsocker blandat.
  5. Tillsätt tre fjärdedelar (3/4), ca 75 g av den hackade chokladen. Spara resten till garneringen.

    Blanda till en jämn smet. Det går bra att använda elvispen på lägsta hastighet.

    kolaglasstårta steg 5: hackad choklad tillsatt
    Hackad choklad tillsatt.
    kolaglasstårta steg 5: glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  6. Häll glass-smeten i formen.

    (Spara bunken och visparna till elvispen som kan användas i nästa steg utan att diskas mellan.)

    kolaglasstårta steg 6: glass-smet i formen
    Glass-smet i formen.
  7. Mät upp resten av grädden (ca 0,25 dl = 1/4 dl), resten av den karamelliserade mjölken (ca 1/3 burk = ca 150 g) samt flingsalt i bunken.

    Vispa på lägsta hastighet till det blivit en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mera flingsalt om du vill ha mer salt smak.

    kolaglasstårta steg 7: ingredienser till salt kolakräm i bunke
    Resten av grädden och karamelliserad mjölk samt flingsalt.
    kolaglasstårta steg 7: salt kolakräm i bunke
    Salt kolakräm klar.
  8. Bred över kolakrämen ovanpå kolaglass-smeten.

    Strö över resten av den hackade chokladen (ca 25 g).

    Ställ in glasstårtan i frysen i minst 6 timmar.

    kolaglasstårta steg 8: salt kolakräm utbredd ovanpå glass-smeten
    Salt kolakräm utbredd ovanpå glass-smeten.
    kolaglasstårta steg 8: glasstårtan toppad med hackad choklad
    Resten av hackade chokladen ovanpå. Redo för frysen.
  9. Vid servering: Ta ut glasstårtan från frysen och låt stå ca 5-10 minuter i rumstemperatur innan du lossar den löstagbara kanten. Ta sedan bort kanten och servera.

    Glassen är lagom hård. Vill man ha den ännu mjukare kan man ta ut den och låta den stå ca 30-60 minuter i kylskåp före servering.

    kolaglasstårta steg 9: glasstårtan klar för servering
    Glasstårtan klar för servering.
    kolaglasstårta steg 9: en bit kolaglasstårta
    En bit kolaglasstårta.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit om 1 tårta = 10 bitar (131 g): 477 kalorier, 30 g kolhydrater, 38 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara kolaglasstårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest