Nutellagrottor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
- ca 0,75 dl hasselnötskräm nutella
Utrustning:
- 30 st små bakformar
-
elvisp med vispar
eller köksmaskin med visp
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
-
Ställ ut små bakformar på en plåt.
(De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)
Små bakformar på plåt. -
Mät upp smör och låt stå framme i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt strösocker. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.
(Skär smöret i mindre bitar så blir smöret fort mjukt.)
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop till en jämn smet.
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Vaniljsocker och bakpulver tillsatt. Blandat. -
Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg. Det tar några minuter med maskin. Först blir det små smulor och sedan blir smulorna större.
(OBS! Det är viktigt att inte ta för mycket vetemjöl så väg det eller mät upp genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket. Om inte kakdegen går att få ihop efter 5 minuter med maskin så har du tagit för mycket mjöl, det går att rädda den då genom att tillsätta mera smör och/eller vatten.)
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Stora smulor. Nu kan degen tryckas ihop. -
Tryck ihop smulorna till en kakdeg. Dela degen i 30 delar. För att få lika stora bitar är det enklaste att dela degen och rulla ut till längder. Rulla varje degbit till en boll och lägg i en liten bakform.
(Man kan också använda köksvåg. Mina degbitar vägde 18 g/st och hela kakdegen vägde 540 g.)
Kakdegen. Runda bollar i formar. -
Gör en fördjupning i varje kaka genom att trycka med fingret (se bild).
Så använder jag mitt finger för att göra fördjupningen. Fördjupningar i kakorna. -
Fyll fördjupningen med hasselnötskräm (nutella).
(Man kan värma nutellan pyttelite i mikron för att den ska bli lite mer lättflytande så blir det enklare att inte spilla på sidorna som jag gjorde.)
- ca 0,75 dl hasselnötskräm nutella
Fyllda med nutella. -
Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12 minuter.
Låt svalna och servera. Förvara i plåtburk med lock.
Färdiggräddade nutellagrottor.