| Småkakor |

Nutellagrottor

Baka de här goda nutellagrottorna som går hem i alla åldrar. Kakorna är lättbakade och oerhört svåra att motstå. Nutella och kakor är en bra kombination!
nutellagrottor
Tid: ca 40 minuter
30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör, annars finns laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    nutellagrottor steg 1: små bakformar på plåt
    Små bakformar på plåt.
  2. Mät upp smör och låt stå framme i rumstemperatur så det blir mjukt. Tillsätt strösocker. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.

    (Skär smöret i mindre bitar så blir smöret fort mjukt.)

    nutellagrottor steg 2: smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    nutellagrottor steg 2: smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop till en jämn smet.

    nutellagrottor steg 3: vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Vaniljsocker och bakpulver tillsatt.
    nutellagrottor steg 3: blandat
    Blandat.
  4. Tillsätt vetemjölet. Arbeta ihop till en deg. Det tar några minuter med maskin. Först blir det små smulor och sedan blir smulorna större.

    (OBS! Det är viktigt att inte ta för mycket vetemjöl så väg det eller mät upp genom att hälla upp det i litermått. Gräv inte med decilitermått för då packas mjölet och det blir för mycket. Om inte kakdegen går att få ihop efter 5 minuter med maskin så har du tagit för mycket mjöl, det går att rädda den då genom att tillsätta mera smör och/eller vatten.)

    nutellagrottor steg 4: vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    nutellagrottor steg 4: stora smulor
    Stora smulor. Nu kan degen tryckas ihop.
  5. Tryck ihop smulorna till en kakdeg. Dela degen i 30 delar. För att få lika stora bitar är det enklaste att dela degen och rulla ut till längder. Rulla varje degbit till en boll och lägg i en liten bakform.

    (Man kan också använda köksvåg. Mina degbitar vägde 18 g/st och hela kakdegen vägde 540 g.)

    nutellagrottor steg 5: kakdegen
    Kakdegen.
    nutellagrottor steg 5: runda bollar i formar
    Runda bollar i formar.
  6. Gör en fördjupning i varje kaka genom att trycka med fingret (se bild).

    nutellagrottor steg 6: så använder jag mitt finger för att göra fördjupningen
    Så använder jag mitt finger för att göra fördjupningen.
    nutellagrottor steg 6: fördjupningar i kakorna
    Fördjupningar i kakorna.
  7. Fyll fördjupningen med hasselnötskräm (nutella).

    (Man kan värma nutellan pyttelite i mikron för att den ska bli lite mer lättflytande så blir det enklare att inte spilla på sidorna som jag gjorde.)

    nutellagrottor steg 7: fyllda med nutella
    Fyllda med nutella.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    Låt svalna och servera. Förvara i plåtburk med lock.

    nutellagrottor steg 8: färdiggräddade nutellagrottor
    Färdiggräddade nutellagrottor.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (21 g): 107 kalorier, 11 g kolhydrater, 7 g fett, 1 g protein

Hållbarhet och förvaring

Nutellagrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. I rumstemperatur håller de sig åtminstone 1 vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest