Hallonpajkaka - Över Atlanten

Superenkelt bakverk med hallon som är som ett mellanting mellan hallonpaj och hallonkaka. Kakan blir lite kladdig i mitten så den kan även beskrivas som en sorts hallonkladdkaka men med mjukseg kant med frasigt skal och botten. Exakt hur kakan blir beror också på hur länge man gräddar den i förhållande till storlek på form.

Receptet blev väldigt populärt när Suzanne Reuter bakade den i Över Atlanten hösten 2024.

I mitt recept har jag valt ett lite förenklat tillredningssätt för att spara tid och disk, så ett enkelt recept blev ännu enklare. :)

hallonpajkaka
Tid: ca 45 minuter, varav 30 minuter i ugnen
5-6 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Smör är naturligt nästintill laktosfritt men för den som är superkänslig finns laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram hallonen i rumstemperatur, gärna en 30-60 minuter innan du börjar så att de hinner bli lite halvtinade tills de ska läggas på kakan och in i ugnen.

    Smörj formen, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant eller en pajform går också bra.

    hallonpajkaka steg 1: smord form
    Smord form.
  2. Smält smöret och låt svalna.

    (Om du tar bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så kommer resten smälta av befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.)

    hallonpajkaka steg 2: smält smör
    Smält smör.
  3. Tillsätt vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och ägget.

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna sked och rör ihop för hand. Man kan också använda elvisp, men då är det viktigt att köra på lägsta hastighet och sluta vispa så fort det är blandat.

    Tips: Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    hallonpajkaka steg 3: mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, ägg tillsatt
    Mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, ägg tillsatt.
    hallonpajkaka steg 3: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  4. Bred ut smeten formen. Fördela hallonen ovanpå i mitten, nästan ända ut i kanten.

    hallonpajkaka steg 4: smeten utbredd i formen
    Smeten utbredd i formen.
    hallonpajkaka steg 4: hallon ovanpå
    Hallon ovanpå.
  5. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 30-35 minuter tills den fått gyllene färg i kanterna. Tiden kan behöva förlängas om du tagit en mindre form eller om du tar frysta hallon direkt från frysen.

    hallonpajkaka steg 5: färdiggräddad kaka
    Färdiggräddad kaka.
  6. Låt kakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

    hallonpajkaka steg 6: hallonpajkakan serveras
    Hallonpajkakan serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (109 g): 276 kalorier, 45 g kolhydrater, 9 g fett, 3 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Kakan håller sig i rumstemperatur åtminstone några dagar, i kylskåp minst 2 veckor och i frysen minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest