Hallonpajkaka - Över Atlanten
Superenkelt bakverk med hallon som är som ett mellanting mellan hallonpaj och hallonkaka. Kakan blir lite kladdig i mitten så den kan även beskrivas som en sorts hallonkladdkaka men med mjukseg kant med frasigt skal och botten. Exakt hur kakan blir beror också på hur länge man gräddar den i förhållande till storlek på form.
Receptet blev väldigt populärt när Suzanne Reuter bakade den i Över Atlanten hösten 2024.
I mitt recept har jag valt ett lite förenklat tillredningssätt för att spara tid och disk, så ett enkelt recept blev ännu enklare. :)

Ingredienser:
- 50 g smör
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 250 g frysta hallon
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
-
Ta fram hallonen i rumstemperatur, gärna en 30-60 minuter innan du börjar så att de hinner bli lite halvtinade tills de ska läggas på kakan och in i ugnen.
Smörj formen, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant eller en pajform går också bra.
Smord form. -
Smält smöret och låt svalna.
(Om du tar bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält så kommer resten smälta av befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.)
- 50 g smör
Smält smör. -
Tillsätt vetemjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och ägget.
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna sked och rör ihop för hand. Man kan också använda elvisp, men då är det viktigt att köra på lägsta hastighet och sluta vispa så fort det är blandat.
Tips: Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
Mjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker, ägg tillsatt. Smeten blandad och klar. -
Bred ut smeten formen. Fördela hallonen ovanpå i mitten, nästan ända ut i kanten.
- 250 g frysta hallon
Smeten utbredd i formen. Hallon ovanpå. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 30-35 minuter tills den fått gyllene färg i kanterna. Tiden kan behöva förlängas om du tagit en mindre form eller om du tar frysta hallon direkt från frysen.
Färdiggräddad kaka. -
Låt kakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Hallonpajkakan serveras.