Bakad potatis
Bakad potatis är mycket gott och enkelt att göra antingen i ugn eller mikro enligt detta grundrecept.
Jag rekommenderar att göra i ugnen för det blir godare och enklare att äta då skalet blir tjockare. Men har man ont om tid är mikron det bästa valet.
Tiden det tar i ugnen varierar med storlek på potatis.

Ingredienser:
- 2 st bakpotatisar
Servering:
- ev. ca 50 g smör
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 50-90 minuter med över- och undervärme
-
Lägg bakpotatisarna i en ugnssäker form.
En bakpotatis per portion brukar vara lagom.
- 2 st bakpotatisar
Bakpotatis i ugnsform. -
Stick hål i varje bakpotatis med en provsticka.
(Jag brukar göra ca 10 st hål per potatis och jag sticker ca halvvägs igenom på djupet.)
Hål görs med provsticka. -
I ugn: Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 50-90 minuter. Tiden beror på hur stora potatisarna är.
I mikro: Kör på full effekt 8-10 minuter. (Tänk på att använda ett fat eller form som tål hög värme. Det blir jättevarmt och glasyren kan spricka om du använder vanlig tallrik.)
När är bakpotatisen klar?
Ta ut dem och känn med en provsticka. Potatisarna är klara när de är mjuka i mitten, alltså inte någon hård kärna, precis som när man kokar potatis.
Färdiglagad bakpotatis. -
Vid servering: Skär ett kryss i potatisen och vik upp kanterna. Ät med en tesked.
Gott att servera till är smör, kryddsmör samt även diverse olika röror.
- ev. ca 50 g smör
Skär ett kryss. Vik upp kanterna.
Näringsvärden
Tips & tricks
gånger, Vad gör jag för fel?

webmaster

webmaster