Ugnsstekta potatishalvor

Ugnsstekta potatishalvor är både gott och enkelt att göra. Välj gärna en god fast potatissort som t.ex. Asterix eller delikatesspotatis som t.ex. Apache eller Cecile.
ugnsstekta potatishalvor
Tid: 45 minuter varav 35 minuter i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 35 minuter med över- och undervärme (längre tid för större potatis)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skölj och borsta potatisarna om du inte köpt delikatesspotatis där detta redan är gjort.

    Skär potatisarna i halvor. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper (så slipper du jobbig disk).

    • ca 900 g potatis (gärna jämnstora)
    instruktion steg 1.1 ugnsstekta potatishalvor
    Dela potatis i halvor. Potatissorten på bilden heter Cecile.
    instruktion steg 1.2 ugnsstekta potatishalvor
    Lägg på en ugnsplåt / långpanna.
  2. Pensla på olja. Salta.

    instruktion steg 2.1 ugnsstekta potatishalvor
    Pensla på olja.
    instruktion steg 2.2 ugnsstekta potatishalvor
    Salta.
  3. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 35 minuter tills potatisen fått fin färg och är mjuk i mitten. Servera!

    (Har du större potatisar kan du behöva förlänga tiden. Känn med en provsticka eller tandpetare i mitten att potatisen inte är hård i mitten.)

    (Får potatisen för mycket färg mot slutet utan att den är mjuk i mitten så sänk värmen till 150°C så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd eller lägg på ugnsfolie. Är potatisen blek däremot så kan du slå på grillelementet i ugnen mot slutet.)

    instruktion steg 3.1 ugnsstekta potatishalvor
    Stek i ugnen.
    instruktion steg 3.2 ugnsstekta potatishalvor
    Färdiga ugnsstekta potatishalvor.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (233 g): 237 kalorier, 36 g kolhydrater, 7 g fett, 5 g protein, 5 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Potatishalvorna är godast nylagade. Krispigheten försvinner lite när de förvaras i kylen, men annars håller de sig minst 5 dygn och kan värmas upp igen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Martin
Pensla?! Vilket j*vla meck det räcker gott att ringla över...
Skrivet av Johanna
Jag tog rapsolja istället för olivolja och det fungera fint. Riktigt enkelt och riktigt gott!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest