Rågscones

Ingredienser:
- 2,5 dl (150 g) rågsikt
- 2,5 dl (150 g) grovt rågmjöl
- eller 2,5 dl (150 g) rågsikt
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
- 2 dl mjölk eller filmjölk
Utrustning:
- elvisp med degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp rågsikt och grovt rågmjöl (eller bara rågsikt) i en bunke. Totalt ska det alltså vara 5 dl mjöl (300 g) till en sats rågscones. Tillsätt bakpulver och salt.
(Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när du mäter upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)
- 2,5 dl (150 g) rågsikt
- 2,5 dl (150 g) grovt rågmjöl
- eller 2,5 dl (150 g) rågsikt
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt. Mjöl, bakpulver och salt blandat. -
Tillsätt smöret i tunna skivor eller små bitar. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Finfördela smöret i mjölblandningen. Använd gärna fingrarna och tryck ut smörbitarna, det går snabbt och blir bra resultat.
- 50 g smör
Smör i tunna skivor. Smöret inarbetat. -
Tillsätt mjölken. Arbeta ihop till en jämn deg. Jag använder elvisp med degkrokar.
- 2 dl mjölk eller filmjölk
Mjölk tillsatt. Degen klar. -
Dela degen i 2 delar (om du gör en sats). Forma varje degdel till en rund platt kaka ca 15 centimeter i diameter.
(Ta gärna lite mjöl på fingrarna eftersom degen är lite kladdig.)
Degen utbakad. -
Gör ett kryss med en vass kniv och nagga med en gaffel.
Ogräddade rågscones. -
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12 minuter tills de fått fin gyllene färg.
Låt svalna och servera dem ljumna. Ät upp samma dag eller frys in. Bakpulverbröd är godast nygräddat och blir snabbt torrt och tråkigt.
Färdiggräddade rågscones.