| Bröd | Frukost |

Rågscones

Baka goda och fiberrika scones med rågmjöl. Snabbt och enkelt när när man vill ha bröd snabbt. Servera ljumna med smör och ost. Perfekt till frukost.
rågscones
Tid: 30 minuter varav 15 minuter i ugnen
2 st bröd lagom till 4 personer

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp rågsikt och grovt rågmjöl (eller bara rågsikt) i en bunke. Totalt ska det alltså vara 5 dl mjöl (300 g) till en sats rågscones. Tillsätt bakpulver och salt.

    (Tänk på att väga eller hälla upp mjölet när du mäter upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket.)

    rågscones steg 1: rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt
    Rågmjöl, rågsikt, bakpulver och salt.
    rågscones steg 1: mjöl, bakpulver och salt blandat
    Mjöl, bakpulver och salt blandat.
  2. Tillsätt smöret i tunna skivor eller små bitar. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt. Finfördela smöret i mjölblandningen. Använd gärna fingrarna och tryck ut smörbitarna, det går snabbt och blir bra resultat.

    rågscones steg 2: smör i tunna skivor
    Smör i tunna skivor.
    rågscones steg 2: smöret inarbetat
    Smöret inarbetat.
  3. Tillsätt mjölken. Arbeta ihop till en jämn deg. Jag använder elvisp med degkrokar.

    rågscones steg 3: mjölk tillsatt
    Mjölk tillsatt.
    rågscones steg 3: degen klar
    Degen klar.
  4. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats). Forma varje degdel till en rund platt kaka ca 15 centimeter i diameter.

    (Ta gärna lite mjöl på fingrarna eftersom degen är lite kladdig.)

    rågscones steg 4: degen utbakad
    Degen utbakad.
  5. Gör ett kryss med en vass kniv och nagga med en gaffel.

    rågscones steg 5: ogräddade rågscones
    Ogräddade rågscones.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12 minuter tills de fått fin gyllene färg.

    Låt svalna och servera dem ljumna. Ät upp samma dag eller frys in. Bakpulverbröd är godast nygräddat och blir snabbt torrt och tråkigt.

    rågscones steg 6: färdiggräddade rågscones
    Färdiggräddade rågscones.

Näringsvärden

Näringsvärde per person (136 g): 360 kalorier, 49 g kolhydrater, 14 g fett, 8 g protein, 7 g fibrer

Serveringstips

Servera med smör och ost. En del gillar marmelad.

Hållbarhet och förvaring

Rågscones bör ätas samma dag som de tillagas eftersom bakpulverbröd snabbt blir torrt och tråkigt. Frys in det du inte äter upp direkt. De håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Jättegoda! Mycket uppskattade på frukostbordet

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest