Förvällda kantareller

Förvälla kantareller gör man för att kunna spara svampen till ett senare tillfälle. Syftet är att få ur vätskan ur svampen. Förvälld svamp kan sedan frysas. Senare kan den förvällda svampen tas upp ur frysen och t.ex. stekas och ätas på smörgås eller användas till svampsås eller stuvning.
Förvällda kantareller
Tid: 30 minuter
Räcker till sås för 4 personer

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Rensa svampen. Borsta av jord och skräp och skär av fula kanter.

    Lägg kantarellerna i en kastrull. Sätt på plattan på svag värme. Efter en stund börjar det fräsa, det är vattnet i kantarellerna som börjar sippra ut.

    instruktion steg 1 förvällda kantareller
    Rensade trattkantareller.
  2. Låt det fräsa vidare och rör om lite då och då, om det bränner fast på bottnen av kastrullen, sänk värmen och/eller tillsätt någon tesked matolja eller smör eller någon matsked vatten.

    När det fräst ett tag märker man att svamparnas volym blivit mycket mindre. Det beror på att vattnet sipprat ut. När du ser att det är en del vätska på bottnen av kastrullen så höj värmen till medelhög så kokar vätskan bort fortare.

    instruktion steg 2 förvällda kantareller
    Förvällda kantareller.
  3. När vätskan är borta, låt kallna och förpacka i plastpåsar. Lägg in i kylen och när det är kylskåpskallt kan man frysa in dem.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (100 g): 24 kalorier, 2 g kolhydrater, 0 g fett, 2 g protein

GI Tips

Förvälld svamp har lågt GI.

LCHF Tips

Svamp innehåller i princip inga kolhydrater så det är perfekt LCHF-mat.

Hållbarhet och förvaring

Frysta förvällda kantareller håller sig ca 1 år i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nancy Solinas de Labbe
Förvällda kantarellers recept var tydlig att följa, det blev perfekt!! ,
Tack så mycket!
Skrivet av Svampen
När jag förväller svamp så brukar jag inte steka torr svampen utan spar vattnet som stekt ur svampen och använder det när man fryser in den, då riskerar svampen inte att bli torr och jag tycker det blir mer svampsmak kvar. När jag sen ska använda svampen steker jag naturligtvis torr den.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest