Grillad lök i foliepaket
Grillad lök i foliepaket är ett gott tillbehör till annan grillad mat. Det är viktigt att löken verkligen blir genomstekt för att den ska bli riktigt god, len och fin i smaken.

Tid: 25 min, varav 20 min på grillen
Mängd: 2 portioner
Ingredienser:
- ca 200 g gul lök gärna färsk i knippe
- eller ca 200 g röd lök gärna färsk i knippe
- ca 15 g smör
- salt
- ev. 1 klyfta vitlök
Laktosfritt - Ta olja istället för smör.
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
-
Använd helst färsk lök i knippe om det är säsong för det. Den blir mild och god i smaken.
Färsk lök: Skär bort det översta av skaftet. Skaftet är också gott så släng inte bort för stor del av det. Om det är väldigt stora lökar kan de delas i halvor, låt annars vara som de är. Skaftet kan skäras av så att bitarna inte blir för långa så att både skaft och lök får plats i foliepaketen.
"Gammal" lök: Skala och skär i klyftor.
-
Lägg löken på mitten av en ugnsfolie.
Löken på ugnsfolie. -
Lägg på en klick smör. Salta. Pressa ev. över vitlöksklyftor.
Lägg på smör, salta och ev. pressad vitlök. -
Knyckla ihop ugnsfolien och lägg på grillen ca 20 min på svag värme (lägg i utkanten av grillen). Löken ska bli genomkokt, mjuk och len. Servera tillsammans med grillat.
Vik ihop folien till paket. Lägg på grillen. Färdigt att servera.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven lök i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Går bra att värma i mikro.
1