Vit fiskfilé

Vit fiskfilé - torsk
Vit fiskfilé, torsk.

Exempel på atlantisk vitfisk är torsk, kolja, sej och hälleflundra.

Tillagning

Fisk kan stekas, kokas eller grillas. Använd gärna termometer för ett perfekt resultat.

Innertemperatur

För att veta när fisken är lagom tillagad, stoppa in en digital termometer med spetsens mitt i (den största) fiskbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för vit fiskfilé:

  • Medium: 52°C
  • Genomstekt: 56°C

Tillagningstips

Generellt är en långsam tillagning på låg temperatur, 100-125°C i mitten av ugnen att föredra eftersom fisken då blir jämnt tillagad och fiskköttet blir saftigt.

Om det är tunna filéer kan snabb tillagning på hög värme i stekpanna passa bättre om man vill ha en yta, men steker man för länge är det lätt att fisken blir torr.

Om man har lite tjockare filébitar och vill ha en yta men ändå saftigt fiskkött inuti så kan man steka först på hög värme för att få ytan och sedan fortsätta tillagningen i ca 125°C i mitten av ugnen.

Utan termometer kan du se att fisken är klar antingen genom att testa med en gaffel att fiskköttet lätt delar sig eller att kolla att fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vit fiskfilé.

Energi: 75 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 17 g
Fett: 0.7 g

Tips och info

Engelskt namn:

white fish fillet

Finns i affären:

Färsk fisk finns i kyldisk eller manuell disk och fryst fisk i frysdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Håller sig några dagar i kylskåp och ca 1 år i frysen.

Pris:

80-200 kr/kg

Köptips:

Fiskpriser brukar variera ganska mycket, särskilt färsk fisk så passa på att köpa den sorts fisk som affären har kampanj på.

Ersätt med:

Laxfilé

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest