Kalkonfilé
Recept med Kalkonfilé
Näringsvärden
Kalkonfilé är magert och saftigt kött som passar bra till det mesta.
Kalkonfilé kan grillas eller stekas hel.
Smaken och köttets utseende och konsistens påminner om kyckling, men är lite grövre. Det är ungefär som ett mellanting mellan kycklingfilé och fläskfilé.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kalkonfilé:
- Medium: 65°C
- Genomstekt: 70-75°C
Tillagningstips
Salta och peppra kalkonfilén runt om.
Tillaga kalkonfilé i mitten av ugnen i ugnstemperaturen 100-125°C till vald innertemperatur så blir köttet saftigt och fint.
Låt köttet vila minst 20 minuter innan du skär upp det och servera ljummet.
Generellt gäller:
- Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
- Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Läs på förpackningen.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalkonfilé.
Energi: | 115 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 22 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken i välsorterade affärer.GI tips:
Kalkonfilé har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.Pris:
ca 100-150 kr/kgKöptips:
Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.Ersätt med:
KycklingfiléTar tacksamt emot bästa tipsen.
webmaster
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.