Ankbröst
Recept med Ankbröst
Näringsvärden
Ankbröst är mört och fint rött kött. På ena sidan är det skinn.
Innan man börjar steka är det lämpligt att snitta skinnet med en vass kniv och det kan man göra i ett fint rutigt mönster. Börja att steka med skinnsidan ner. Ös gärna fettet över under stekningen så blir ankan saftigare.
Man kan också grilla ankbröst. Skinnet behöver inte snittas men man kan göra det. Marinera gärna och grilla först med skinnsidan ner och vänd och grilla på andra sidan.
Köttet är saftigt och gott när det har en rosa kärna. Grilla eller stek alltså inte för länge.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för ankbröst:
- Blodig: 56°C
- Medium: 62°C
- Genomstekt: 68°C
Tillagningstips
Skär ett rutmönster i skinnsidan, det ska vara tunna snitt. Salta och peppra.
Stek ca 4 minuter med skinnsidan ner i en torr upphettad stekpanna, inget fett behövs, det kommer smälta ut fett från skinnet. Skinnet ska få fin färg. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan.
Tillaga ankbröst med skinnsidan upp i mitten av ugnen i ca 125°C till vald innertemperatur.
Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila 15-20 minuter.
Skär upp i sneda skivor.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ankbröst.
Energi: | 119 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 19.9 g |
Fett: | 4.3 g |
Tips och info
Engelskt namn:
duckFinns i affären:
I frysdisken i välsorterade affärer.GI tips:
Ankbröst är kött och kött innehåller nästan inga kolhydrater så man kan säga att det har väldigt lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig minst 6 månader i frysen.Pris:
Ganska dyrt. Ca 150-200 kr/kg.Ersätt med:
Oxfilé.