Pesto
Att göra sin egen hemlagade pesto är enkelt och det blir både fantastiskt gott och lyxigt. Basilika finns att köpa i kruka året runt, men passa förstås på extra mycket om du odlar själv och skörda den innan den blommar. Klipp ovanför nedersta bladparet så växer den upp igen.

Tid: 15 minuter
Mängd: 8 portioner
Ingredienser:
- 100 g parmesanost
- 2 krukor basilika
- 1 klyfta vitlök
- 50 g pinjenötter
- 1,5 dl olivolja
- 0,75 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- ev. 2 tsk pressad citron
Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt - Välj en äkta parmesanost som är vegetarisk.
Utrustning:
-
Riv parmesanosten, använd gärna matberedare om den har rivskiva.
- 100 g parmesanost
-
Tillsätt övriga ingredienser samt den rivna parmesanosten i en matberedare monterad med kniv.
Använd både blad och stammar på basilikan om inte stammarna är allt för hårda. Skala vitlöksklyftan. Tillsätt pinjenötter, olivolja, salt, svartpeppar och ev. pressad citron.
Mängden "2 krukor basilika" är alltså sådana krukor med basilika man köper i affären, odlar du själv så uppskatta ungefär, det är inte så noga.
- 1 klyfta vitlök
- 2 krukor basilika
- 50 g pinjenötter
- 1,5 dl olivolja
- 0,75 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- ev. 2 tsk pressad citron
Alla ingredienser i matberedare. -
Mixa i matberedaren till en jämn grön smet.Smaka av. Tillsätt ev. mer av t.ex. salt och citron efter behag och mixa igen så det blir blandat. När du är nöjd med smaken, häll upp i burkar. Förvara i kylskåp eller frys in.
Mixad pesto.
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (46 g): 267 kcal, 2 g kolhydrater, 25 g fett, 7 g protein, 4 g fibrer
Hållbarhet och förvaring
Peston håller sig minst 2 veckor i kylskåp och minst 6 månader i frysen.
1