Helstekt urbenad hel kyckling

Ingredienser:
- ca 1 kg urbenad hel kyckling
- ca 2 tsk grillkrydda
Utrustning:
- 1 st ugnsform ungefär lika stor som kycklingen
- köttermometer
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen i ca 55 minuter med över- och undervärme (till innertemperatur 75°C)
-
Lägg kycklingen med skinnsidan ner i en ugnsform. Krydda med grillkryddan.
(Använd en form som kycklingen precis får plats i, då blir vätskan som sipprar ur kycklingen vid tillagning perfekt att använda till en sås. Tar man en för stor form så kan vätskan koka bort.)
- ca 1 kg urbenad hel kyckling
- ca 2 tsk grillkrydda
Skinnsidan ner. Grillkryddad kyckling. -
Vänd på kycklingen. Nu ska skinnsidan ligga uppåt. Krydda med grillkrydda.
Skinnsidan upp. Skinnsidan upp med grillkrydda. -
Stick in en stektermometer med spetsen i mitten av den tjockaste delen av kycklingbiten.
Stektermometer i kycklingen. -
Tillaga i mitten av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C. Det tar ca 55 minuter.
(Har man bråttom kan man höja ugnstemperaturen till 150°C eller 175°C, då tar det ca 40 respektive ca 25 minuter.)
Tillagad kyckling. -
Låt kycklingen stå ca 5-15 minuter. Skär sedan upp i skivor och servera.
Under tiden kan man göra en sås av spadet. Tips på goda såser är gräddsås, currysås och kantarellsås.
En skiva kyckling.