Helstekt urbenad hel kyckling

Köp en urbenad hel kyckling och tillaga det här oerhört enkla receptet så får du en jättegod och saftig kyckling som skärs upp i skivor. Lyxigt och jättegott! Perfekt att servera på helgen!
helstekt urbenad hel kyckling
Tid: 1 timme
4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 125 °C i mitten av ugnen i ca 55 minuter med över- och undervärme (till innertemperatur 75°C)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Lägg kycklingen med skinnsidan ner i en ugnsform. Krydda med grillkryddan.

    (Använd en form som kycklingen precis får plats i, då blir vätskan som sipprar ur kycklingen vid tillagning perfekt att använda till en sås. Tar man en för stor form så kan vätskan koka bort.)

    helstekt urbenad hel kyckling steg 1: skinnsidan ner
    Skinnsidan ner.
    helstekt urbenad hel kyckling steg 1: grillkryddad kyckling
    Grillkryddad kyckling.
  2. Vänd på kycklingen. Nu ska skinnsidan ligga uppåt. Krydda med grillkrydda.

    helstekt urbenad hel kyckling steg 2: skinnsidan upp
    Skinnsidan upp.
    helstekt urbenad hel kyckling steg 2: skinnsidan upp med grillkrydda
    Skinnsidan upp med grillkrydda.
  3. Stick in en stektermometer med spetsen i mitten av den tjockaste delen av kycklingbiten.

    helstekt urbenad hel kyckling steg 3: stektermometer i kycklingen
    Stektermometer i kycklingen.
  4. Tillaga i mitten av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C. Det tar ca 55 minuter.

    (Har man bråttom kan man höja ugnstemperaturen till 150°C eller 175°C, då tar det ca 40 respektive ca 25 minuter.)

    helstekt urbenad hel kyckling steg 4: tillagad kyckling
    Tillagad kyckling.
  5. Låt kycklingen stå ca 5-15 minuter. Skär sedan upp i skivor och servera.

    Under tiden kan man göra en sås av spadet. Tips på goda såser är gräddsås, currysås och kantarellsås.

    helstekt urbenad hel kyckling steg 5: en skiva kyckling
    En skiva kyckling.

Hållbarhet och förvaring

Tillagad kyckling håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marina
Alltså det var ju HELT fantastiskt gott den urbenade kycklingen med skinnet kvar!!❤❤ tusen tack för tipset. Så gott har jag inte ätit sen mormor lagade kyckling o gräddsås när man var liten❤. Underbart

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest