Kycklingben

Kycklingben
Kycklingben.

Kycklingben är bara benen och inte låren till skillnad från kycklingklubbor som består av både ben och lår.

Kycklingben har gott och saftigt kött som är lite fetare än filén. Kycklingben passar bra att marinera och steka i ugn eller grilla. De går också bra att steka i stekpanna med lock. Eftersom benen är ganska tjocka är tillagningstiden längre än för filé men något kortare än kycklingklubbor.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kycklingben:

  • Genomstekt: 80°C

Tillagningstips

Tillaga kycklingbenen mitt i ugnen i 175-225°C till angiven innertemperatur. Ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det.

Det blir godast om man marinerar kycklingbenen innan man tillagar dem. En enkel marinad är olja blandat med soja i lika delar. Den kan om man vill smaksättas med olika kryddor.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Se upp, särskilt frysta kan ha vatten, salt och e-nummer insprutade i sig.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kycklingben.

Energi: 160 kcal
Kolhydrater: 0.5 g (varav sockerarter: 0.5 g)
Protein: 19 g
Fett: 9 g (varav mättat fett: 2.1 g)

Tips och info

Finns i affären:

Färska kan finnas i kyldisken och frysta i frysdisken. Kycklingben är inte lika vanligt som kycklingklubbor så alla affärer har inte kycklingben.

GI tips:

Kyckling har lågt GI och är dessutom fettsnålt kött.

Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum. Fryst håller sig minst 6 månader.

Pris:

ca 30-60 kr/kg

Ersätt med:

Kycklingklubbor

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Pia Castro
Hej Susanne! Använder ofta flera av dina fina recept. Jag är sedan några år glutenintolerant och många av dina recept passar utmärkt! Jag hänvisar alltid till dig när jag bjuder på god mat och härliga bakverk! Tack för att du bjuder på fina bilder på utförandet- har räddat mig! Ser att du redovisar kycklingdelar - vill gärna tipsa dig om kycklingsteak, urbenat överlår. Fantastisk styckdel. Trevlig helg! Mvh Pia

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest