Kycklingben
Recept med Kycklingben
Näringsvärden
Kycklingben är bara benen och inte låren till skillnad från kycklingklubbor som består av både ben och lår.
Kycklingben har gott och saftigt kött som är lite fetare än filén. Kycklingben passar bra att marinera och steka i ugn eller grilla. De går också bra att steka i stekpanna med lock. Eftersom benen är ganska tjocka är tillagningstiden längre än för filé men något kortare än kycklingklubbor.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kycklingben:
- Genomstekt: 80°C
Tillagningstips
Tillaga kycklingbenen mitt i ugnen i 175-225°C till angiven innertemperatur. Ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det.
Det blir godast om man marinerar kycklingbenen innan man tillagar dem. En enkel marinad är olja blandat med soja i lika delar. Den kan om man vill smaksättas med olika kryddor.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Se upp, särskilt frysta kan ha vatten, salt och e-nummer insprutade i sig.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kycklingben.
Energi: | 160 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0.5 g (varav sockerarter: 0.5 g) |
Protein: | 19 g |
Fett: | 9 g (varav mättat fett: 2.1 g) |
Tips och info
Finns i affären:
Färska kan finnas i kyldisken och frysta i frysdisken. Kycklingben är inte lika vanligt som kycklingklubbor så alla affärer har inte kycklingben.GI tips:
Kyckling har lågt GI och är dessutom fettsnålt kött.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum. Fryst håller sig minst 6 månader.Pris:
ca 30-60 kr/kgErsätt med:
Kycklingklubbor