Hel kyckling
Recept med Hel kyckling
Näringsvärden
En hel kyckling kan ugnsstekas eller grillas som den är.
Man kan också stycka den i halvor eller i alla de delar man hittar i affären som filé, kycklingvingar och kycklingklubbor.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för hel kyckling:
- Genomstekt: 80°C
Tillagningstips
Hel kyckling kan tillagas i ugnstemperaturen 125-200°C i nedre delen av ugnen till angiven innertemperatur. Oftast väljer man kanske en högre temperatur 175-200°C och då tar det ungefär mellan drygt 1 timme och 1,5 timmar innan kycklingen är klar.
Generellt gäller:
- Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
- Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av hel kyckling.
Energi: | 115 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 22 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Whole chickenFinns i affären:
I kyldisken.Hållbarhet och förvaring:
ca 1 vecka i kylskåp. Går att frysa och håller sig då minst 6 månader.Pris:
ca 30 kr/kgKöptips:
Hel kyckling är oftast ganska billigt kött även om man får räkna bort en del vikt som försvinner i form av ben.Ersätt med:
Färdigstyckade kycklingdelar, kalkon.