Bönor

bönor
Bönor i konservburk, färdiga att användas direkt.

Bönor är rika på mineraler, B-vitaminer, vattenlösliga fibrer, långsamma kolhydrater. Bönor är även proteinrika.

Torkade bönor blötlägges i kylen över natten. Koka sedan bönorna i nytt vatten. Man kan dessutom byta vatten efter 10 minuters kokning för att undvika "bubbel" i magen.

Koktiden förkortas med blötläggning men man får räkna med ca. 1,5 timmas kokning för t.ex. bruna och vita bönor. De är färdigkokta när de är mjuka.

Det finns många olika sorters bönor.

Brytbönor t.ex. haricots verts, kokas hela och omogna.

Kokbönor t.ex. brun böna, svart böna, vit böna, röd kidneyböna, mogna bönor som säljs torkade och kokas.

Skärbönor med omogna breda platta gröna baljor kokas och skärs därefter i bitar.

Vaxbönor som brytbönor men har gula eller vita baljor.

Bönor finns även att köpa på burk färdiga att användas varma eller kalla.

En del bönor, t.ex. haricots verts finns att köpa frysta.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av bönor.

Energi: 318 kcal
Kolhydrater: 42 g
Protein: 25 g
Fett: 2 g
Fibrer: 16 g

Tips och info

Finns i affären:

Torkade bönor finns bland torrvaror medan bönor på burk finns vid konserverna. Brytbönor t.ex. finns frysta i frysdisken och även färska under säsong i grönsaksdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Torkade bönor har lång hållbarhet men koktiden ökar ju äldre bönorna är. Förvaras torrt i rumstemperatur. Hållbarhet för bönor på burk se förpackningen.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest