Strömming

strömming
Strömming som jag fiskat i Östergötlands skärgård.

Strömming är en fisk som fångas i Östersjön.

Namnet strömming används för sill som fångats öster om en linje mellan Kalmar och polska kusten. Väster om samma linje säger man sill.

Strömming kan stekas, kokas och läggas in. Det är en fet fisk.

Att fiska strömming är oftast roligt då det nappar från maj och fram till midsommar i juni. Då simmar strömmingen i stora stim och det är bara att släppa ner sina krokar och dra upp. Oftast har man 5-6 krokar på sitt spö och ibland får man faktiskt en strömming på varje krok när man drar upp.

ca 10-15 strömmingar (i mindre storlek som man fiskar själv) kan vara lagom per person till middag.

Större strömmingar är goda att röka. Rökt strömming kallas böckling.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av strömming.

Energi: 108 kcal
Kolhydrater: 0 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 18 g
Fett: 4 g (varav mättat fett: 1 g, enkelomättat fett: 1.4 g, fleromättat fett: 1.3 g)
Fibrer: 0 g
Transfett: 0 g
Kolesterol: 73.6 mg
Natrium: 66 mg

Tips och info

Finns i affären:

Färsk strömming finns i fiskdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Ju färskare strömming desto godare så tillred så fort som möjligt.

Ersätt med:

Sill (samma fisk fast fångad västerut).

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest