Strömming
Recept med Strömming
Näringsvärden
Strömming är en fisk som fångas i Östersjön.
Namnet strömming används för sill som fångats öster om en linje mellan Kalmar och polska kusten. Väster om samma linje säger man sill.
Strömming kan stekas, kokas och läggas in. Det är en fet fisk.
Att fiska strömming är oftast roligt då det nappar från maj och fram till midsommar i juni. Då simmar strömmingen i stora stim och det är bara att släppa ner sina krokar och dra upp. Oftast har man 5-6 krokar på sitt spö och ibland får man faktiskt en strömming på varje krok när man drar upp.
ca 10-15 strömmingar (i mindre storlek som man fiskar själv) kan vara lagom per person till middag.
Större strömmingar är goda att röka. Rökt strömming kallas böckling.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av strömming.
Energi: | 108 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 18 g |
Fett: | 4 g (varav mättat fett: 1 g, enkelomättat fett: 1.4 g, fleromättat fett: 1.3 g) |
Fibrer: | 0 g |
Transfett: | 0 g |
Kolesterol: | 73.6 mg |
Natrium: | 66 mg |
Tips och info
Finns i affären:
Färsk strömming finns i fiskdisken.Hållbarhet och förvaring:
Ju färskare strömming desto godare så tillred så fort som möjligt.Ersätt med:
Sill (samma fisk fast fångad västerut).